Tratamente cu LAVANDĂ pentru TRISTEȚE, ANXIETATE, IRITABILITATE, INSOMNIE, VERTIJ

Când auzim cuvântul „lavandă” sau „levănțică” ne vine în minte mirosul ei liniștitor și ne gândim în mod inevitabil la ceva relaxant și plăcut.

Lavanda (Lavandula officinalis) este fără îndoială unul din cele mai frecvent utilizate remedii naturiste pentru afecțiunile nervoase sau cu substrat nervos

Lavanda

Tulburările sistemului nervos central au un impact covârșitor asupra societății actuale, supuse unui proces general de îmbătrânire a populației.

Stresul este cel mai prevalent tip de tulburare psihologică întâlnită în țările dezvoltate, asociat cu incidența crescută a cazurilor anxietate, depresie și insomnie.

Medicamentele prescrise pentru aceste tulburări, precum Diazepam, Lorazepam sau Alprazolam conțin benzodiazepine și inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină, care exercită efecte calmante.

Totodată, aceste substanțe dau somnolență și dependență. Sunt asociate cu deficite cognitive și reacții adverse grave, precum disfuncții sexuale, tulburări neuropsihiatrice (tentative de suicid), tulburări de somn.

____________________________

LAVANDA – INDICAȚII TERAPEUTICE 

Lavanda este una din cele mai bine vândute remedii naturiste pentru stres, anxietate și depresie. Organizații internaționale precum WHO (World Health Organization), ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy sau EMA (European Medicines Agency) au aprobat utilizarea acestei plante în reducerea stărilor de stres, neliniște și anxietate.

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă lavanda în următoarele afecțiuni:

– iritabilitate nervoasă
– migrene, dureri de cap
– stres psihic
– neuroastenie
– vertij, amețeli
– surmenaj
– depresie psihică
– melancolie
– insomnie cronică
– anxietate
– spasme
– epilepsie
– paralizia limbii

_________________________

LAVANDA – MODURI DE UTILIZARE

Persoanele care suferă de tristețe, angoasă sau insomnie, pot lua tinctură de lavandă, câte 4-6 linguri pe zi. Fiecare linguriță se diluează cu 100 ml de apă.

În migrene, tonus scăzut, deprimare sau stres, se pot aplica și comprese cu tinctură de lavandă.

Infuzia de lavandă poate fi folosită în agitația nervoasă și insomnie, câte 2-3 ceaiuri pe zi, cu mire. Se prepară din 1-2 lingurițe de flori uscate și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 5-10 minute la infuzat.

Cei care suferă de insomnie cronicizată sau resimt dureri și rigiditate la nivelul gâtului și a umerilor din cauza unei tulburări emoționale, pot face băi cu lavandă seara, înainte de culcare. Se va folosi o infuzie concentrată, prepară din 2 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă (250 ml). Sau se pot adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Vezi și De ce e bine să avem în casă o sticluță cu ULEI esențial de LAVANDĂ

În convalescență, insomnii puternice, dispoziție proastă la trezire și nervi slăbiți se poate încerca un ceai de lavandă, tei, sulfină și cataplan, din care se beau câte 2 căni pe zi, timp de 3-4 săptămâni.

____________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Lavanda poate interacționa cu medicamentele antidepresive sau sedative. Dacă aveți orice tip de reacție alergică – erupție cutanată, iritații ale pielii sau dificultăți respiratorii, tratamentul cu lavandă trebuie întrerupt. Ceaiul de lavandă nu se bea în primele 2 luni de sarcină.

Uleiul esențial de lavandă nu trebuie administrat intern deoarece poate fi toxic. Se va aplica pe piele doar după o diluare corespunzătoare. Puteți citi aici cum se diluează corect uleiurile esențiale.

_______________________

Surse:

1. Exploring Pharmacological Mechanisms of Lavender (Lavandula angustifolia) Víctor López, Birgitte Nielsen, Maite Solas, Maria J. Ramírez and Anna K. Jäger, Essential Oil on Central Nervous System Targets, Frontiers in Pharmacology, 2017; 8: 280: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5437114/

2. Farmacia Verde, Levănţica, cel mai bun remediu de combatere a insomniei: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/29/levantica-cel-mai-bun-remediu-de-combatere-a-insomniei/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.