Brusturele Ca Plantă Comestibilă – Un Detoxifiant Excepţional
Rădăcina de brusture a fost considerată, încă din cele mai vechi timpuri, un purificator de sânge senzaţional. Are capaciatatea de a curăţa şi elimina toxinele din sânge şi metalele grele, restabilind totodată funcţa ficatului şi a vezicii biliare. Mai mult, brusturele este considerat un stimulator puternic al sistemului imunitar și un leac alternativ pentru durerile de gută.
Brusturele (Arctium lappa) este una dintre cele mai importante plante detoxifiante, folosite în medicina naturistă chineză. Ca legumă, brusturele a fost utilizat pentru tratarea bolilor cauzate de o supraîncărcare cu toxine, cum ar fi guta sau alte infecții, abcese, erupții cutanate, acnee, furuncule, abcese, eczeme sau psoriazis. Se poate administra în asociere cu rădăcina de papadie, pentru o acţiune detoxifiantă mai puternică.
Brusturele ca legumă
Brusturele, ceva mai neglijat decât alte plante, este un aliment-medicament desăvârşit, cu virtuţi mai importante chiar şi decât talpa-gâştei. Japonezii sunt primul popor care au descoperit că brusturele este o plantă comestibilă. Există în Japonia adevărate culturi de brusture, unde această legumă, cum o numesc ei, este la fel de populară ca şi cartoful.
Părţile comestibile din brusture sunt: frunzele, rădăcina, tulpina şi sămânța.
> Rădăcina de brusture
Rădăcinile foarte mici, recoltate la sfârşitul primului sezon, sunt extrem de hrănitoare şi gustoase. Acestea pot fi consumate crude. Rădăcinile de brusture mai mari de un an se recoltează în mijlocul verii și se pun la uscat. Acestea se pot fierbe. Înainte ca tulpina să înceapă să se lungească (sub 60 cm), rădăcina se fierbe în două ape (cu un pic de sare în cea de a doua de apă). Rezultatul? Un zarzavat foarte gustos și neobișnuit.
Rădăcina de brusture conține aproximativ 45% inulină, un amidon care poate fi transformat într-un îndulcitor potrivit pentru diabetici. Are efect laxativ, purificator de sânge, colagog, depurativ, diaforetic, diuretic și digestiv.
> Tulpinile de brusture
Tulpiniţele tinere şi ramurile brusturelui se culeg înainte de perioada de înflorire, undeva la sfârşitul primaverii sau începutul verii. Au o aromă similară cu cea a sparanghelului, şi pot fi folosite ca un fel de spanac. Acestea au un gust mai bun când se curăţă de coajă. Nervurile se pot fierbe sau se consumă crude, în salate. Măduva tulpinii de brusture este suculentă, și atunci când este gătită în două sau mai multe ape, se transformă într-o legumă superioară.
> Frunzele tinere
Crude sau fierte, acestea au o textură mucilaginoasă. Conţin 3,5% proteine, 1,8% grăsime, 19,4% carbohidraţi şi 8,8% cenușă.
> Sămânţa de brusture
Seminţele acestei plante au proprietăţi antiinflamatoare, depurative şi diuretice. Acestea se recoltează vara și se usucă pentru o utilizare ulterioară. Sămânța zdrobită se poate aplica sub formă de cataplasme pe vânătăi. Frunzele, sub formă de cataplasme sau comprese, se pun de regulă pe arsuri, ulceraţii ale pielii şi răni.
> Sucul de brusture
Utilzat extern prin frecţionarea scalpului, sucul de brusture are o acțiune stimulatoare asupra creşterii părului, şi combate chelia.
Planta poate fi administrată intern sub formă de perfuzie, sau folosită extern, sub formă de spălături. Se va utiliza cu maximă prudenţă, la recomandarea unui medic homeopat. Are efecte calmante, și este unul din cele mai sigure remedii pentru bolile de piele, arsuri, contuzii, răni, herpes, furuncule, mușcături.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.