PLANTE care întăresc răspunsul IMUNITAR la virusuri, bacterii, toxine

Sistemul imunitar funcționează ca o gardă de corp care ne apără constant de diverși agenți dăunători. Acesta ajută corpul să elimine substanțele toxice sau alergenice care pătrund prin mucoase.

Folosește atât mecanisme înnăscute, cât și adaptive pentru a detecta și elimina microbii patogenici.

Plante pentru imunitate

Este înzestrat cu o inteligență proprie prin care poate distinge care sunt patogenii ce trebuie distruși. Doar în bolile autoimune sistemul imunitar nu mai poate face această distincție esențială și începe să atace țesuturi sau organe proprii.

Când sistemul nostru imunitar merge brici, suntem mai rezistenți la virusuri și bacterii. Totodată, recuperarea dintr-o boală se face mult mai rapid și complet.

Expunerea zilnică la toxine (provenite din alimente, medicamente, produse de îngrijire a corpului sau a casei, sau din mediu) îngreunează funcția sistemului imunitar.

Îl putem ajuta prin câteva practici simple:

– o alimentație sănătoasă
– hidratare optimă
– evitarea stresului
– odihnă suficientă
– utilizarea de plante medicinale preventive

________________________________

PLANTE IMUNOSTIMULATOARE

Asemenea alimentelor bogate în nutrienți, plantele medicinale conțin o varietate de compuși și substanțe fitochimice care susțin sistemul imunitar și îmbunătățesc funcții importante din corp.

Plantele imunomodulatoare se administrează de regulă toamna și iarna. Persoanele sensibile la îmbolnăviri dese le pot consuma pe tot parcursul anului, în cure bine stabilite. În scop preventiv funcționează mai bine dozele mici. În simptome acute, dozele pot fi mai mari.

CIMBRU

Această plantă poate ajuta la prevenirea sau tratarea răcelilor banale, catarului (nas înfundat), bronșitelor, astmului și a diferitelor tipuri de tuse – uscată, productivă sau convulsivă. Decongestionează și stimulează eliminarea flegmei.

Uleiul esențial de cimbru combate eficient infecțiile bacteriene, virale și fungice.

Studiile clinice au arătat că este la fel de eficient ca un Bromhexin (un medicament expectorant) în tratarea tusei.

Alte studii au arătat că cimbrul combate inclusiv bacteriile rezistente la antibiotice și mărește eficiența antibioticelor împotriva microorganismelor puternice.

SOC

Asemenea cimbrului, socul este util împotriva răcelilor, a febrei, a sinuzitei și a catarului respirator. Usucă secrețiile nazale și post-nazale, scurtează durata de recuperare în cazul unei gripe sau răceli. Conține antioxidanți și compuși antiinflamatori care modulează sistemul imunitar înnăscut.

PĂTLAGINA

Datorită proprietăților sale antibacteriene, antivirale, imunostimulatoare și antiinflamatoare, pătlagina este o plantă medicinală valoroasă pentru farmacia casei. Calmează membranele mucoase, reduce reflexul de a tuși și ajută la vindecarea gâtului.

ECHINACEEA

Este una din cele mai eficiente plante pentru întărirea imunității. Are atât efecte stimulente, cât și modulatoare (echilibratoare) asupra sistemului imunitar.

Previne și tratează infecțiile tractului respirator superior. Reduce riscul de complicații asociate cu astfel de infecții. Este utilă în sinuzită, bronșită, inflamația glandelor și catar respirator.

În medicina tradițională a fost folosită și ca antidot împotriva otrăvirilor.

Un studiu din 2015 a arătat că Echinaceea este la fel de eficientă ca și Tamiflu – un medicament antiviral, și are mai puține efecte secundare.

Aceste plante pot fi administrate sub formă de ceai, tinctură sau capsule. Le găsim de asemenea incorporate în numeroase produse naturiste pentru creșterea imunității.

________________________________

Surse:

1. Artemis, How to build a strong immune response for year-round resilience: https://international.artemis.co.nz/how-to-build-a-strong-immune-system

2. David D. Chaplin, Overview of the Immune Response, Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923430/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.