CIMBRUL are beneficii asupra sistemului RESPIRATOR, NERVOS și CARDIOVASCULAR

Cimbrul este folosit de sute de ani în scop medicinal. Studiile recente au demonstrat că această plantă conține compuși cu proprietăți terapeutice remarcabile.

Cel mai important este timolul, cunoscut chimic sub numele de 2-isopropil-5-metilfenol, fiind constituentul major (10-64%) al uleiurilor esențiale regăsite în cimbru.

CIMBRUL – PROPRIETĂȚI

Utilizarea cimbrului în diverse boli și simptome se justifică prin multitudinea acțiunilor sale terapeutice: antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, antiseptice, analgezice, antispasmodice și antitumorale.

Timolul a fost studiat pentru efectele sale benefice în afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale, metabolice, neurologice, reumatologice, maligne.

A demonstrat de asemenea efecte imunomodulatoare, fiind util și în stimularea creșteriiAstăzi este inclus în numeroase produse și formule alimentare, farmaceutice și cosmetice.

Cercetătorii iranieni au realizat un studiu în 2017 în care au investigat efectele protectoare ale timolului asupra unor șobolani cu Alzheimer, hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. S-a demonstrat că obezitatea și consumul excesiv de grăsimi cresc riscul bolii Alzheimer.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3163, 8641, 5528, 7584′ button=’Cumpără aici’]

 

Testele biochimice au arătat că dieta bogată în grăsimi a produs tulburări la nivelul lipidelor și a memoriei spațiale, a crescut nivelul glucozei și formarea de plăci de amiloid. Tratamentul cu timol a ameliorat toate aceste coordonate.

Datorită acestor rezultate, autorii studiului au concluzionat că timolul poate fi considerat un agent neuroprotector.

___________________________________

CIMBRUL – UTILIZĂRI

Concret, cimbrul poate fi utilizat în următoarele afecțiuni:

– răceală, gripă
– infecții bacteriene și virale
– dureri în gât, febră
– tuse, bronșită, astm
– infecții gastrointestinale (E. coli)

Citește și  Rețete terapeutice din CIMBRU pe care e bine să le știm și să le folosim la nevoie

___________________________________

CIMBRU – CONTRAINDICAȚII

Consumat în cantități normale (alimentare), cimbrul este sigur. În scop medicinal, trebuie administrat pe perioade scurte de timp.

La unele persoane poate cauza tulburări digestive, dureri de cap sau amețeală.

Persoanele alergice la oregano și alte plante din familia Lamiaceae pot fi alergice și la cimbru.

Dat fiind că încetinește procesul de coagulare a sângelui, cimbrul poate crește riscul de sângerări, mai ales dacă este utilizat în cantități mari. Nu trebuie administrat cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o operație.

___________________________________

Surse:

1. Bahare Salehi, Abhay Prakash Mishra, Ila Shukla, Mehdi Sharifi‐Rad, María del Mar, Contreras Antonio, Segura‐Carretero, Hannane Fathi, Nafiseh Nasri Nasrabadi, Farzad Kobarfard Javad Sharifi‐Rad, Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses, Phytotherapy Research: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6109

2. Mohamed Fizur Nagoor Meeran, Hayate Javed, Hasan Al Taee, Sheikh Azimullah and Shreesh K. Ojha, Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development, Frontiers in Pharmacology, 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28255862

3. Webmd, Thyme: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme

4. Artemis, Thyme: https://international.artemis.co.nz/thyme

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.