HAMEIUL, o plantă-minune – utilă în afecțiunile NERVOASE, DIGESTIVE, GENITALE și RENALE

Spre deosebire de alte plante medicinale, hameiul este mai puțin cunoscut, dar nu mai puțin eficient în prevenirea și tratarea bolilor.

Impresionează prin utilitatea sa într-o sumedenie de afecțiuni, de la cele care vizează sistemul nervos și digestiv, până la cele de natură reumatismală sau ginecologică.

Conuri de hamei – utilizari

Conurile de hamei conțin substanțe amare, uleiuri eterice, rășini, taninuri, proteine (15-24%), hormoni estrogeni, derivați flavonici și minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu).

______________________________

HAMEI – RECOLTARE

Conurile de hamei se culeg în perioada cuprinsă între lunile august și septembrie, în timpul înfloririi. Se usucă în locuri aerisite și umbroase, în strat subțire. La final se strânge inclusiv pulberea care se scutură de pe conuri.

Conurile uscate se păstrează în pungi de hârtie. Se pot ține și sub formă de pulbere (obținută prin măcinarea lor cu ajutorul râșniței electrice de cafea), însă nu mai mult de 2 săptămâni.

______________________________

HAMEI – INDICAȚII TERAPEUTICE

Hameiul are efecte benefice asupra celor mai importante sisteme sau organe din corp. Îl putem folosi în numeroase probleme de sănătate:

• Afecțiuni nervoase:

– insomnie, nevroze, amețeală, depresie, neliniște, panică, anxietate, fobie, melancolie, delirium tremens, excitație, Parkinson, tulburări emoționale asociate cu puberitatea sau maturizarea sexuală.

• Afecțiuni pulmonare:

– tusea spastică, bronșită, tuberculoză.

• Boli digestive, hepatice și biliare:

– indigestie, gastrită, balonare, gaze intestinale, crampe stomacale, inapetență, paraziți intestinali, insuficiență biliară, steatoză hepatică.

• Boli genitale și urinare:

– leucoree, vaginită, blenoragie, spermatoree, menstruații dureroase, hiperexcitație sexuală, poluțiuni nocturne, incontinență urinară la copii și bătrâni, bufeuri de căldură la menopauză.

• Afecțiuni cutanate:

– dermatoze, eczeme, herpes, acnee, pecingine, seboree, cancer de piele.

Alte indicații:

– dureri articulare (poliartroze, reumatism, gută);
– alcoolism
– obezitate
– anemie
– atonie generală
– deficit de vitamine
– rahitism
– convalescență

______________________________

HAMEI – MODURI DE ADMINISTRARE

Femeile care au atins vârsta menopauzei pot face cure de câte 3 săptămâni cu infuzie de hamei pentru prevenirea osteoporozei, datorită efectelor sale fitoestrogene.

Acest ceai combate de asemenea formarea pietrelor la rinichi, infecțiile urinare și vaginale cu Trichomonas.

• infuzie – se pune 1 lingură de conuri uscate și mărunțite în 200 ml de apă clocotită și se lasă 10-15 minute; se beau câte 3 căni pe zi, ultima cană seara, înainte de culcare, pentru un efect calmant în insomnii, nevroze, excitație sexuală excesivă.

• infuzie concentrată – se folosesc 6 conuri uscate la 100 ml de apă clocotită; infuzia se pune într-o sticlă cu pulverizator și se aplică pe pielea afectată de acnee, pe tenul gras și pe păr, pentru stimularea creșterii acestuia.

• tinctură de hamei – se pun 20 de linguri de conuri de hamei mărunțite la macerat în 500 ml de alcool timp de 2 săptămâni; se administrează câte 25-30 de picături diluate cu apă, de 3 ori pe zi; ajută în alopecie, hiperexcitabilitate sexuală, poluțiuni nocturne.

• ulei de hamei – se pun 15 linguri de conuri măcinate la macerat în 500 ml de ulei timp de 14 zile; se strecoară și se folosește la masaj în caz de dureri de cap, nevralgii, piele uscată sau crăpată; se poate administra și intern, pentru declanșarea ciclului întârziat, tulburări emoționale sau poftă de mâncare exagerată.

• pulbere de hamei – conurile uscate se macină prin râșnița electrică de cafea și se consumă câte 1 linguriță de pulbere, de 3-4 ori pe zi, pe nemâncate.

• infuzie pentru uz extern – se pun 10 g de conuri uscate și mărunțite la infuzat în 200 ml de apă clocotită; se folosește sub forma compreselor în ulcerații canceroase, acnee, seboree, ten gras, vaginită – Trichomonas (se fac spălături vaginale).

______________________________

HAMEI  – PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Hameiul nu trebuie administrat pe termen lung. Este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării. Unii compuși din hamei acționează ca estrogenul, de aceea persoanele cu cancere hormonale (cancer mamar, endometrioză) trebuie să evite utilizarea acestei plante.

Unele surse susține că hameiul poate înrăutăți simptomele de depresie. Nu trebuie administrat înainte sau după o operație deoarece în combinație cu anestezia sau alte medicamente tranchilizante poate da somnolență excesivă. Încetați să consumați hamei cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

______________________________

Surse:

1. Farmacia Verde, Hameiul, paznicul unui somn profund: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/30/hameiul-paznicul-unui-somn-profund/

2. Webmed, Hops: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-856/hops

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.