6 PLANTE care ajută corpul să se adapteze la STRESUL fizic și psihic

Plantele care ajută organismul să se adapteze la factorii agresivi externi și interni se numesc plante adaptogene. Unul din principalii inamici pe care îi combat este stresul.

Stresul provoacă daune reale la nivel fizic și psihic, afectând sistemul imunitar,sistemul endocrin și sistemul neurologic.

Plante anti-stres

PLANTE CARE LUPTĂ CU STRESUL FIZIC ȘI PSIHIC

Studiile realizate pe animale și pe celule neuronale izolate au arătat că plantele adaptogene au efecte neuroprotectoare, combat oboseala, reduc depresia și stimulează sistemul nervos central. Mai mult, acestea cresc capacitatea de lucru la nivel mental, îmbunătățesc atenția și previn stresul. 

1. MUȘEȚEL

Ceaiul de mușețel combate multe tulburări care îl atinge pe omul modern: insomnia, agitația, încordarea, anxietatea, depresia.

2. GINSENG

Studiile au arătat că Panax Ginseng are efecte anti-stres semnificative. În limba latină, „Panax” înseamnă „medicament universal”. A fost aprobat pentru reducerea tulburărilor asociate cu stresul. 

Cercetătorii sunt de părere că această plantă are proprietăți antistres puternice și poate fi folosită ca tratament în tulburările induse de stres.

O singură doză de ginseng a crescut cu 132 de procente capacitatea de lucru la șobolani într-un studiu din 1988. Ginsengul îmbunătățește performanța mentală și dispoziția, reduce nivelurile de glucoză din sânge și modulează răspunsurile imune.

3. NUCI ȘI SEMINȚE

Migdalele conțin antioxidanți (fenoli, flavonoide și acizi fenolici) care combat stresul și îmbătrânirea prematură.

Semințele de floarea-soarelui se numără printre cele mai bune surse de fitosteroli, compuși care susțin sănătatea inimii și funcția sistemului imunitar – afectate în condiții de stres.

Nucile braziliene – deși nu sunt autohtone – sunt considerate cea mai bună sursă de seleniu natural. Acest mineral este deosebit de important pentru combaterea infecțiilor, protejarea tiroidei și a sistemului imunitar.

4. LEMN-DULCE

Oboseala suprarenală este una din afecțiunile care apar ca urmare a influenței stresului. Pomparea excesivă de cortizol și adrenalină pentru a răspunde stresului duce la epuizarea funcției glandelor suprarenale.

Rădăcina de lemn-dulce susține sănătatea suprarenală și ajută la reglarea nivelului de cortizol din corp.

5. FLOAREA-PASIUNII

Această plantă are efecte calmante remarcabile. Reduce stresul fără să inducă somnolență. Combate insomnia cauzată de o perioadă de stres prelungit și anxietate excesivă, din cauza cărora creierul nu se mai poate relaxa.

Studiile au arătat că floarea-pasiunii poate fi utilă în atenuarea simptomelor unor boli, cauzate de stres, precum hipertensiunea arterială, astmul sau tulburările digestive.

6. SUNĂTOAREA

Efectele anti-depresive ale acestei plante au fost confirmate de numeroase studii științifice. Sunătoarea conține hipericină – o substanță cu o acțiune asemănătoare medicamentelor antidepresive, precum și pseudohipericină, care ridică nivelurile de dopamină și serotonină din creier. Totodată, are efecte anxiolitice (combate anxietatea).

__________________________________

Surse:

1. Superlife, 9 Foods & Herbs That Help Your Body Adapt To Stress: http://www.superlife.com/9-foods-herbs-help-body-adapt-stress/

2. Healthline, Adaptogenic Herbs: List, Effectiveness, and Health Benefits: https://www.healthline.com/health/adaptogenic-herbs#effectiveness

3. Dr. Axe, 7 Adaptogenic Herbs or Adaptogens that Help Reduce Stress: https://draxe.com/adaptogenic-herbs-adaptogens/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.