PLANTE bogate în CALCIU, benefice în OSTEOPOROZĂ
Osteoporoza este o boală în care oasele devin slabe și fragile, atât de fragile încât o căzătură, sau chiar o simplă îndoire, aplecare sau tușire poate provoca o fractură.
Cele mai multe fracturi asociate cu osteoporoza au loc la nivelul șoldului, încheieturilor și a coloanei vertebrale.
În osteoporoză, procesul de creare de oase noi nu poate ține pasul cu procesul de înlocuire a oaselor uzate. Boala afectează atât femeile, cât și bărbații, însă femeile în vârstă, care au trecut de menopauză, au cel mai mare risc.
__________________________________
OSTEOPOROZĂ – SIMPTOME
În primele faze ale procesului de pierdere de masă osoasă nu există simptome. Însă pe măsură ce oasele slăbesc, persoana în cauză poate resimți:
– dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată
– scăderea înălțimii
– fracturi osoase care apar extrem de ușor
__________________________________
OSTEOPOROZĂ – TRATAMENTE NATURISTE
Botanistul american James A. Duke scrie în cartea sa „Farmacia Verde” că în osteoporoză pot fi utile unele plante medicinale care conțin cantități mari de calciu.
• Talpa-gâștei
Una din cele mai bune surse de calciu este talpa-gâștii, o plantă renumită pentru efectele sale sedative cardiace.
Planta se poate administra sub formă de ceai. 10 g de frunze fierte pot furniza circa 500 mg de calciu natural.
Alte plante bogate în calciu sunt:
– loboda
– năsturelul
– lemnul-dulce
– măghiranul
– cicoarea
– trifoiul roșu
– cimbrul
– busuiocul
– păpădia
– iarba-grasă
Dintre alimente, cele mai benefice alegeri sunt varza, țelina și fasolea boabe.
• Varză
Pe lângă calciu, varza mai conține o substanță importantă pentru sănătatea oaselor: bor. Acest element ajută la creșterea nivelului de estrogen sanguin, în timp ce estrogenul este hormonul responsabil cu menținerea densității osoase.
Varza poate fi consumată în combinație cu alte alimente bogate în calciu, precum broccoli, fasole sau tofu.
• Păpădie
După varză, păpădia este a doua plantă bogată în calciu și bor. Tulpinile sale conțin de asemenea siliciu, un compus cu efecte tonifiante asupra oaselor.
[wcepe_products ids=’3940, 3729′ button=’Cumpără aici’]
• Avocado
Pe lângă calciu, bor și siliciu, oasele noastre au nevoie și de vitamina D – pe care fructele de avocado o conțin în formă naturală. Vitamina D ajută organismul să depoziteze calciul pe oase.
Pentru a beneficia de o doză mai mare de vitamina D, autorul recomandă adăugarea unui avocado pasat în iaurt sau brânză de vaci.
__________________________________
Surse:
1. Mayo Clinic, Osteoporosis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968
2. James A. Duke, Osteoporoza, Farmacia Verde, Editura All, 2010, p. 338