Castravetele AMAR – eficient în DIABET, CANCER, HELICOBACTER pylori și multe alte boli

Castravetele amar (Momordica charantia) este folosit de sute de ani ca aliment și medicament. Planta crește în regiunile tropicale din India, Malaya, China, Africa, Orientul Mijlociu, Tailanda și în America.

Are un gust amar, specific numelui. Semințele sale au fost aduse și în România, la Institutul de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice de la Fundulea. Înflorește în circa 30 de zile și produce fructe mature la 50 de zile.

Castravete amar (Momordica charantia)

Castravetele amar în MEDICINA TRADIȚIONALĂ

Castravetele amar face parte din meniul zilnic al popoarelor nepaleze, care îl folosesc ca remediu pentru numeroase probleme de sănătate, de la afecțiunile biliare și icter până la hemoroizi, mușcături de șerpi veninoși sau lepră.

Cercetătorii indieni semnalează de asemenea utilizarea sa în: pneumonie, febră, dureri abdominale, constipație, ulcer peptic, Helicobacter pylori, pietre la rinichi, gută, reumatism, dismenoree, leucoree, eczeme, malarie, psoriazis sau scabie.

Studiile realizate în ultimii zeci de ani pe castravetele amar au arătat că acesta conține substanțe active cu proprietăți farmacologice impresionante: anti-hiperglicemiante, citostatice și anti-infecțioase (HIV).

__________________________

CASTRAVETE AMAR – PROPRIETĂȚI

Cercetătorii de la Universitatea Nachang din China citează și alte proprietăți: antibacteriene, antivirale, antitumorale, imunomodulatoare, antioxidante, antihelmintice, antimutagene, antiulceroase, hepatoprotectoare, anticancerigene și anti-inflamatoare. Este de asemenea antimutagenic și analgezic.

Studiile experimentale l-au arătat eficient în diverse tipuri de cancer: leucemie limfoidă, coriocarcinom, melanom, cancer mamar, tumori de piele, cancer de prostată, limfom, carcinom scuamos al limbii și laringelui, carcinom al vezicii, boala Hodgkin.

__________________________

CASTRAVETELE AMAR în DIABET

S-a remarcat însă prin acțiunea sa puternic anti-diabetică. Dr. Ovidiu Bojor susține că această specie ajută la refacerea celulelor pancreatice. Efectul se observă după numai 8 ore de la administrare.

Peste 100 de studii confirmă eficiența sa în diabet și complicațiile acestei boli (nefropatie, cataractă sau rezistență la insulină), în infecții cu bacterii și virusuri.

Academicianul Ovidiu Bojor a descoperit această legumă în urma expedițiilor sale în țările tropicale, remarcând potențialul ei hipoglicemiant.

Fitoterapeutul a creat în premieră un supliment alimentar pentru diabetici (Insuveg) cu extract de castravete amar, numindu-l „insulina vegetală”.

Efectul apare la numai 8 ore de la administrare. În cazul persoanelor cu diabet în fază incipientă, nivelul zahărului din sânge are parte de o scădere maximă după 12 ore.

O cură cu castravete amar durează 3-6 luni. Se recomandă folosirea de produse standardizate.

__________________________

Surse bibliografice:

1. Baby Joseph and D Jini, Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal potency, Asian Pac J Trop Dis. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027280/

2. Grover JK, Yadav SP., Pharmacological actions and potential uses of Momordica charantia: a review, J Ethnopharmacol. 2004: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15182917

3. Kandangath Raghavan Anilakumar, Garlapati Phani Kumar, Nallamuthu Ilaiyaraja, Nutritional, Pharmacological and Medicinal Properties of Momordica Charantia, International Journal of Nutrition and Food Sciences. Vol. 4, No. 1, 2015, pp. 75-83

4. Jia S, Shen M, Zhang F, Xie J., Recent Advances in Momordica charantia: Functional Components and Biological Activities, Int J Mol Sci. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29182587

5. Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Boli metabolice și de nutriție, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, pp. 363-364

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Unde gasesc seminte,cum se cultiva?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.