DEGEȚELUL – o plantă benefică pentru inimă, dar toxică

Degețelul (Digitalis lanat /Digitalis purpurea) este considerat de mulți fitoterapeuți cel mai bun tonic cardiac. Cu toate acestea, planta este toxică în caz de administrare excesivă.

Puțini dintre noi știm că din această plantă se extrage digitalina – un glicozid cardiac din care se prepară Digitoxina.

Degetelul rosu și Degetelul lanos

 

Acest medicament este folosit în tratamentul bolilor sistemului cardiovascular: insuficiență cardiacă congestivă, tahiaritmie supraventriculară, flutter și fibrilație atrială, tahicaride paroxistică, tahicardie joncțională.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din South Machester susțin că degețelul este cel mai vechi remediu cunoscut pentru insuficiența cardiacă. Studiile au demonstrat că acesta împiedică înrăutățirea acestei afecțiuni.

___________________________

RECOLTARE

În scop terapeutic se folosesc doar frunzele, care se culeg înainte ca planta să înflorească, în prima parte a zilei.

Cele mai bune perioade de recoltare sunt vara (iunie-iulie) și toamna (septembrie-octombrie).

Planta este asociată cu un risc de toxicitate, de aceea nu este indicat să o culeagă femeile însărcinate sau copiii.

___________________________

PROPRIETĂȚI

Degețelul tonifică miocardul și are proprietăți diuretice. Îmbunătățește contracția miocardului, reduce frecvența bătăilor inimii și excitabilitatea inimii.

Regretatul fitoterapeut Constantin Milică spunea că efectele acestei plante apar în câteva minute de la administrare.

___________________________

INDICAȚII TERAPEUTICE

 

– angină pectorală
– insuficiență cardiacă cronică
– tahicardie
– cardiopatie decompensată
– edeme cu cauză cardiacă

Degețelul nu este util doar în terapia inimii, ci și în alte afecțiuni:

– astm simptomatic
– pleurezie
– pneumonie
– edem pulmonar
– icter
– stază hepatică
– reumatism acut
– migrene
– somnolență
– hidropizie

___________________________

MODURI de UTILIZARE

Deși este atât de utilă în afecțiunile cardiovasculare, această plantă conține glicozide cardiotonice – substanțe care se pot depune pe mușchiul cardiac, cauzând intoxicații și chiar deces.

Din acest motiv se impune precauție la administrarea acesteia. Experții recomandă consumul acestei plante în doze mici, pe perioade scurte de timp, și doar sub supravegherea strictă a medicului. 

 

• Ceai de degețel – se pun 0,2-0,8 g de frunze proaspete la infuzat în 180 ml de apă clocotită; se infuzează jumătate de oră sub capac, apoi se strecoară; ceaiul se împarte în 4-5 rații egale, care se administrează pe parcursul unei zilei.

• Tinctură de degețel (65% alcool, 4% substanță activă) – doza maximă este de 4 ml de tinctură în 24 de ore, în 4 rații egale.

• Sirop de degețel – se prepară din 50 ml de tinctură de degețel și 950 ml de sirop simplu; se administrează câte 10-50 g de sirop în 24 de ore, împărțit în 4 porții egale.

• Macerat de degețel – se pun 0,1-0,6 g de pulbere de frunze la macerat 12 ore în 300 ml de apă rece; cantitatea obținută după strecurare se împarte în 4-5 porții egale, care se beau în 24 de ore.

___________________________

Precauții și contraindicații

Degețelul este considerată o plantă toxică. Nu trebuie consumată de persoanele care suferă de următoarele boli:

– tahicardie ventriculară
– bloc cardiac
– cord iritabil
– aortită
– embolie recentă
– hemoragie la nivel cerebral
– anevrism
– uremie
– pericardită constrictivă
– boli cardiace de origine toxică sau nervoasă

___________________________

Surse bibliografice:

1. Chaggar PS, Shaw SM, Williams SG., Is foxglove effective in heart failure? Cardiovasc Ther. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25925484

2. Science Direct, Digitalis lanata: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/digitalis-lanata

3. Ziarul Lumina, Prof. Univ. dr. Constantin Milică, Izvoare de sănătate din flora medicinală: http://ziarullumina.ro/degetelul-planta-considerata-cel-mai-bun-tonic-cardiac-136322.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.