LUMÂNĂRICA – planta bolilor de PLĂMÂNI

Lumânărica, după denumirea științifică „Verbascum phlomoides”, este o plantă medicinală folosită în medicina tradițională pentru tratamentul bolilor inflamatorii, a astmului, a tusei spasmodice și a altor afecțiuni pulmonare.

În limbaj popular mai este cunoscută sub numele de „coada boului”, „lumânarea Domnului” sau „lipan”.

Lumanarica proprietati beneficii utilizare

În scop medicinal se folosesc florile de lumânărică, mai precis petalele lor, dar și frunzele, mai rar. Se culeg în ziua înfloririi, în prima parte a zilei, pe timp uscat.

După recoltare, petalele se desprinde de pe flori și se înșiră în straturi subțiri pentru a se usca. Când devin casante, se depozitează în pungi de hârtie.

________________________________

COMPOZIȚIE și PROPRIETĂȚI 

Florile de lumânărică sunt bogate în substanțe active: mucilagii, saponine și antioxidanți (flavonoide și carotenoide).

Au proprietăți expectorante, calmante, emoliente, sudorifice, antimicrobiene, antinevralgice și antivirale. Din acest motiv sunt recomandate în afecțiunile care țin de aparatul respirator și de plămâni.

Cercetătorii de la Universitatea Clemson – Department of Plant Patology and Physiology – au testat efectele antibacteriene și antitumorale ale acestei plante.

Rezultatele au arătat că activitatea antibacteriană vizează în mod deosebit aceste bacterii: Klebsiella pneumonia, Stafilococul auriu, Stafilococul epidermidis și Escherichia coli.

Lumânărica are de asemenea o acțiune diuretică, antiinflamatoare, antispastică și catrizantă.

________________________________

INDICAȚII TERAPEUTICE

Lumânărica are efecte benefice atât asupra organelor și sistemelor interne, cât și la nivel extern. Este recomandată în numeroase probleme ale pielii.

– răceală, gripă, guturai
– tuse spasmodică
– bronșită acută și cronică
– catar bronșic
– astm
– pneumonie, pleurezie, congestie pulmonară
– tuberculoză
– inflamații ale gâtului, laringită, traheită, răgușeală
– oreion
– infecții ORL
– dureri de dinți
– angină pectorală
– dureri de cap migrenoase
– aritmie cardiacă, palpitații cu substrat nervos
– gastroenterită, diaree, dizenterie
– hemoragii, crampe digestive, colici
– afecțiuni hepatice
– catar urinar, nefrite
– boli genitale
– hemoroizi externi
– dermatită, arsuri, furuncule, abcese
– degerături, panarițiu
– ulcer aton
– înțepături de insecte
– contuzii
– reumatism, artroză

________________________________

MODURI de UTILIZARE

Cel mai popular mod de utilizare a acestei plante este ceaiul. Se folosește 1 linguriță de flori uscate de lumânărică la un pahar (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute.

Se beau câte 2 căni de ceai cald pe zi, cu înghițituri rare. Ajută în toate afecțiunile gâtului și plămânilor.

În afecțiunile pielii, se folosește sub formă de cataplasme, spălături sau comprese cu o fiertură de 5 minute obținută din 60 g de frunze de lumânărică și 1 litru de apă sau lapte.

În durerile reumatice și bolile pulmonare se fac frecții cu tinctură de lumânărică. Aceasta se poate prepara în casă din 2 pumni de flori uscate, puse la macerat în 500 ml de alcool de 70 de grade timp de o săptămână. În bolile de plămâni se fac frecții pe piept.

În aceleași afecțiuni este bun și uleiul de lumânărică. Rețeta este la fel, doar că alcoolul se înlocuiește cu ulei.

________________________________

Surse bibliografice:

1. Natural Herbs, Lumânărica (Verbascum phlomoides): http://www.naturalherbs.ro/herbs/ro/gyogynovenyek/lumanarica-verbascum-phlomoides/

2. Turker AU, Camper ND., Biological activity of common mullein, a medicinal plant, J Ethnopharmacol. 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12241986

3. Turker AU, Gurel E., Common mullein (Verbascum thapsus L.): recent advances in research, Phytother Res. 2005: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16222647

4. Ziarul Lumina, Lumânărica, un „medicament“ al naturii pentru bolile pulmonare: http://ziarullumina.ro/lumanarica-un-medicament-al-naturii-pentru-bolile-pulmonare-83044.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.