NUCUL este o plantă BIBLICĂ, vindecătoare – prof. Ovidiu Bojor

Nucul se numără printre plantele identificate de fitoterapeuții Ovidiu Bojor și Dumitru Răducanu în Sfânta Scriptură.

Este menționat în Vechiul Testament, unde Regele Solomon vorbește despre o „tainică grădină a nucilor”.

Nuc proprietati si beneficii

Atât fructele sale, cât și frunzele sunt înzestrate cu proprietăți nutritive, respectiv terapeuticeMiezul de nucă apare în Biblie ca unul din ingredientele folosite la prepararea desertului pascal la evrei, numit „charoset”, alcătuită din miez de nucă, mere tocate mărunt și miere de albine. Se spune că Însuși Mântuitorul a gustat din acest preparat.

Nucile sunt foarte bogate în grăsimi (63%) – îndeosebi acizi grași esențiali Omega-3, dar și în proteine (15%). Au de asemenea un conținut ridicat în minerale și vitamine: potasiu (545 mg%), fosfor (430 mg%), calciu (70 mg%), fier, vitamina C (15 mg%), vitamina A, vitaminele B2 și B3.

Miezul de nucă este deosebit de benefic pentru sistemul cardiovascular, datorită faptului că ajută la reducerea colesterolului din sânge.

___________________________

Frunzele de nuc, la rândul, conțin taninuri cu proprietăți astringente. Sunt cunoscute în medicina tradițională pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, precum și pentru combaterea alergiilorInfuzia din frunze de nuc are de asemenea acțiune diuretică.

___________________________

Moduri de utilizare

Infuzia de nuc se prepară dintr-o lingură de frunze mărunțite și 1 cană cu apă clocotită. Se administrează câte 2 căni de infuzie pe zi.

Se poate prepara și într-o formă mai concentrată, folosind 2 linguri de frunze la 1 cană cu apă. Această infuzie se folosește la nivel extern, sub formă de comprese în diverse probleme ale pielii, precum acnee, eczeme sau psoriazis.

Cu aceeași infuzie se pot face instilații în infecții vaginale cu Candida albicanis sau Trichomonas.

Din frunzele nucului se poate prepara un unguent cu utilizare în răni și dermatoze. Se pun 15-20 g de frunze de nuc mărunțite la macerat într-o cratiță cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui pe bain-marie. Se lasă 3 ore, apoi se strecoară.

Uleiul strecurat se pune din nou pe bain-marie și se adaugă 15 g de ceară de albine. După ce ceara s-a topit complet, se toarnă compoziția în borcănele de sticlă sau cutiuțe. După ce s-a răcit complet, se pune capacul.

___________________________

Miezul de nucă poate fi administrat ca atare, sau se poate adăuga în diverse rețete. Nuca măcinată, amestecată cu miere de albine (în părți egale) este unul din cele mai hrănitoare preparate. Are efecte nutritive și energizante considerabile.

Există și ulei de nucă, pe care îl putem folosi zilnic, câte 1-2 linguri pe zi, în salate sau alte mâncăruri. Ajută la controlul nivelului colesterolului.

___________________________

Sursă: Dumitru Răducanu, Ovidiu Bojor, Plante și Miresme Biblice, Nucul, Editura Fiat Lux, pp. 125-127

Cumpără de aici:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.