PLANTE cu efect SEDATIV blând (+ modul corect de administrare)

Botanistul Paul Bergner – director și profesor la Institutul Medical Herbalism din America de Nord – ne oferă câteva informații prețioase despre cele mai eficiente plante calmante și cel mai bun mod de utilizare pentru efecte maxime.

Levănțica, mușețelul, roinița și cătușnica se numără printre cele mai blânde sedative ale naturii.

Plante sedative

Pot fi folosite atât pentru perioada nopții – întrucât pregătesc organismul pentru odihnă, cât și pentru orele din timpul zilei. Sunt îndeosebi utile în remedierea problemelor de somn.

Întrucât fiecare plantă acționează diferit la fiecare persoană în parte, nu ne rămâne decât să testăm și să vedem care este cea mai eficientă, și cea mai bună doză.

Botanistul Paul Bergner spune că cea mai bună strategie în cazul plantelor sedative este să le administrăm sub forma unui ceai mai concentrat, în doze mai mici, câte ¼ cană, de 4 ori pe zi, pentru un efecte relaxant care se păstrează pe toată durata zilei.

_________________________

Plante cu efecte sedative blânde

Cătușnica 

Cătușnica (Nepeta cataria) face parte din familia mentei. Nu este de mirare de ce are un parfum aromatic atât de plăcut. 

Este un sedativ ușor, ce poate fi folosit inclusiv pentru copii. Are efecte liniștitoare, elimină tensiunea și anxietatea și îmbunătățește somnul.

În sistemele de medicină din America de Nord este folosită ca ceai blând pentru copii în tulburări stomacale, pentru dureri de cap, nervozitate, iritabilitate și insomnie.

Datorită faptului că ajută la relaxarea musculaturii netede, este utilă în crampe menstruale și crampe digestive. La bebeluși, ceaiul de cătușnică poate fi aplica extern pe burtică.

Totodată, cătușnica reduce febra și ajută în congestia căilor respiratorii, congestia sinusurilor sau a urechii medii, răceli și infecții respiratorii.

Poate fi administrată ca tinctură sau ca ceai – câte jumătate de cană pe zi, cu înghițituri mici.

_________________________

Lavanda

Levănțica (Lavandula spp.) funcționează foarte bine ca sedativ sub formă de infuzie. Jumătate de cană este suficientă pentru a produce un efect liniștitor.

Simpla inhalare a mirosului de lavandă încetinește activitatea sistemului nervos și ajută la relaxarea corpului. Aromaterapia cu lavandă este utilă în anxietate, stres, depresie și insomnie.

Ceaiul de lavandă are efecte bune și în indigestie sau alte probleme gastrice apărute pe fond nervos, în migrene, colici, greață, vomă, dureri de dinți.

_________________________

Mușețel

Mușețelul (Matricaria recutita) are o aromă florală blândă, care calmează și liniștește. Ceaiul de mușețel consumat în timpul zilei reduce stresul și iritabilitatea. Relaxează nervii, elimină anxietatea, tensiunea și durerile de cap. În dureri de cap, florile de mușețel se pot asocia cu frunze de dafin și coji de portocală.

Este util și în stări de depresie ușoarăAdministrat seara, ajută în insomnie. 

Botanistul Paul Bergner spune că cel mai bun mod de a folosi această plantă ca sedativ este să o infuzăm un timp mai îndelungat, în cantități mai mari. Un singur pliculeț de plantă nu poate face mare lucru.

Umpleți un borcan de 800 de grame pe o treime cu flori de mușețel. Puneți capacul și agitați recipientul pentru omogenizare (cu un prosop). Lăsați plantele în apă până când lichidul se răcește la temperatura camerei.

Este suficientă o doză de 28-32 ml din acest ceai pentru un efect relaxant.

_________________________

Roinița

Roinița (Melissa officinalis) este o altă plantă din familia mentei, cu efecte calmante și totodată revigorante.

Vindecătoarea Hildegard von Bingen spunea că în ea se regăsesc proprietățile a 12 plante. Conține peste 100 de compuși chimici, îndeosebi flavonoide, componenți ai uleiului esențiali (citral, citronellal, linalool, geraniol și oxid de beta-cariofilenă), acizi fenolici, terpeni, acid rozmarinic și acid cafeic.

Are nenumărate utilizări: dureri de cap, palpitații la inimă, febră, menstruație întârziată, probleme digestive. Roinița funcționează în toate aceste cazuri dacă ele au o cauză nervoasă (tensiune nervoasă).

Îmbunătățește starea de spirit, memoria, vigilența și starea de calm. Este utilizată în anxietate, excitabilitate nervoasă și hipertiroidism. Are efecte antidepresive, antispasmodice, antivirale și anti-histaminice.

Ceaiul de roiniță are o aromă foarte plăcută, înviorătoare.

_________________________

Precauții și contraindicații

Evitați administrarea plantelor sedative în paralel cu medicamente antidepresive, sedative de sinteză sau alte medicamente care afectează sistemul nervos central.

_________________________

Surse bibliografice:

1. Herbal Wisdom INSTITUTE, Medicinal Uses for Catnip: http://www.herbalwisdominstitute.com/blog/medicinal-uses-for-catnip

2. Sedative Herbs with Paul Bergner: https://www.youtube.com/watch?v=iwuw-Kbo5_c

3. LIVE STRONG, What Are the Benefits of Lavender Tea? https://www.livestrong.com/article/252384-what-are-the-benefits-of-lavender-tea/

4. The Right Tea, Chamomile Tea: https://www.therighttea.com/chamomile-tea.html

5. P.N. Ravindran, … G.S. Pillai, Lemon balm, in Handbook of Herbs and Spices (Second Edition), Functional Food, Volume 2, 2012: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/melissa-officinalis

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.