CREȚIȘOARA – pentru probleme MENSTRUALE, FIRBOM, ENDOMETRIOZĂ, MENOPAUZĂ, scăderea în GREUTATE

Crețișoara este una din cele mai populare plante pentru sănătatea femeilor. Este folosită din vechime pentru simptome de menopauză, tulburări menstruale și digestive, pentru inflamații și sângerări.

Beneficiile sale se adresează nu doar organelor și sistemelor interne, ci și pielii – eczeme, ulcerații, răni minore, dureri, mâncărimi ale pielii.

Cretisoara – proprietati si utilizari

Crețișoara (Alchemilla vulgaris) conține antioxidanți care protejează împotriva daunelor celulare și a îmbătrânirii premature – glicozide flavonoide (acid galic și quercetină), acid salicilic, taninuri, fitosteroli, uleiuri esențiale, vitamina C și diverse minerale.

A fost folosită în Europa ca remediu pentru tuse și gripă, diaree, edeme, probleme menstruale, diabet și hipertensiune arterială.

__________________________

Crețișoară pentru menstruație și fibrom

Femeile care suferă de menstruații dureroase pot găsi alinare consumând ceai de crețișoară. Taninurile pe care planta le conține ajută la reducerea fluxului sanguin.

Datorită conținutului de acid salicilic, crețișoara atenuează durerile cauzate de fibrom uterin sau endometrioză.

Ceaiul de crețișoară ajută în crampe menstruale și dereglări menstruale, îmbunătățește digestia și ajută la scăderea în greutate.

Câteva studii au arătat că în combinație cu frunze de măsline, chimen și Monarda punctata (o specie de plante din familia mentei), crețișoara suprimă apetitul și stimulează arderea excesului de grăsimi.

__________________________

Planta poate fi folosită și extern, pentru tratarea afecțiunilor pielii: zgârieturi, tăieturi, arsuri, mușcături de gândaci, înțepături de insecte și ca protector solar.

Acidul salicilic din crețișoară poate ajuta la prevenirea și tratarea acneei, iar vitamina C grăbește procesul de vindecare a pielii afectate.

Compușii antibacterieni pe care îi conține previn infecțiile. Grație efectelor astringente, strânge pielea și reduce aspectul ridurilor. Are totodată o acțiune exfoliantă.

__________________________

Ceaiul de crețișoară are efecte benefice și la nivel digestiv. Poate fi consumat pentru reducerea crampelor stomacale, combaterea indigestiei, balonării și diareii.

__________________________

Un studiu pe șoareci diabetici, apărut în anul 2017, a arătat că extractele apoase din rădăcină și părțile aeriene ale crețișoarei exercită efecte protectoare asupra ficatului, datorate conținutului de fenoli (antioxidanți puternici).

Un alt studiu din același an a arătat că extractele apoase și alcoolice de crețișoară combat inflamațiile (inhibă citokinele pro-inflamatorii) și au efecte antibacteriene împotriva mai multor tulpini de bacterii (Salmonella, Stafilococul auriu).

__________________________

Crețișoara – moduri de utilizare

Cel mai des, crețișoara este folosită sub formă de ceai și tinctură (extract alcoolic).

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat cel puțin 10 minute, apoi se strecoară. Se administrează câte 3 căni de ceai pe zi.

Ca tinctură, doza recomandată variază între 1 și 2 ml, de 2 ori pe zi.

__________________________

Crețișoara – precauții și contraindicații

Crețișoara este contraindicată femeilor gravide (stimulează sângerarea vaginală sau nașterea prematură), mamelor care alăptează și persoanelor care iau suplimente cu fier sau medicamente pentru subțierea sângelui. Planta poate agrava simptomele de anemie, hipertensiune arterială sau cheaguri de sânge.

Persoanele programate pentru o intervenție chirurgicală trebuie să evite consumul de crețișoară cu 2 săptămâni înainte și după.

Utilizarea acestei plante pe termen lung nu a fost încă studiată.

__________________________

Sursă: Healthy Focus, 8 Amazing Benefits of Lady’s Mantle: https://healthyfocus.org/benefits-of-ladys-mantle/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.