URZICA – „REGINA” tuturor plantelor MEDICINALE

Fără îndoială, cele mai valoroase lucruri sunt cele pe care le primim pe gratis. Acest lucru este valabil și în cazul plantelor medicinale.

Valoarea lor este cu atât mai mare cu cât nu putem răscumpăra binefacerile lor decât prin recunoștința pe care o arătăm lui Dumnezeu – Cel Care le-a creat pe toate „bune foarte”. Urzica este de departe cel mai bun exemplu de leac pe care natura ni-l oferă fără nici o plată.

Urzici beneficii

Un studiu publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition în anul 2009 a arătat că urzica are o valoare nutrițională deosebită. Conține cantități (absorbabile) mai mari de calciu, fosfor, potasiu și zinc decât alte legume frunzoase precum spanacul, salata verde sau varza.

Urzica a fost studiată pentru proprietățile sale antimicrobiene, imunostimulatoare, antitumorale, anticancerigene, anti-plachetare și antidiabetice.

Un studiu apărut în Romanian Archives of Microbiology & Immunology în 2011 a evaluat efectele antibacteriene și antifungice ale extractelor de urzică, arnică și pelin împotriva mai multor bacterii gram-pozitive și gram-negative și a unor tulpini fungice. Autorii au concluzionat că aceste plante constituie alternative naturale la antibioticele de sinteză.

________________________________________

Urzicile s-au dovedit eficiente în tratamentul simptomelor tractului urinar inferior la persoanele cu hiperplazie benignă de postată.

Cercetătorii germani au studiat efectele antiinflamatoare ale urzicii în artrită și reumatism. Suplimentele cu urzică, sau cu ulei de pește, zinc ori vitamina E au redus nevoia de analgezice și antiinflamatoare la pacienții cu osteoaratrită și simptomele de rigiditate articulară.

Urzica s-a dovedit eficientă și în artrita reumatoidă și alte afecțiuni reumatice sau inflamatorii dureroase.

Potrivit unui studiu publicat în 2013 în Jurnalul Phytomedicine, extractele de urzică (rădăcini, tulpini, frunze și flori) sunt mai eficiente în tratarea bolilor inflamatorii decât tincturile tradiționale.

________________________________________

Un studiu amplu realizat de cercetătorii germani pe șobolani a arătat că urzica are efecte benefice și asupra creierului, îndeosebi asupra leziunilor cerebrale și a memoriei.

Această plantă acționează ca un antioxidant, reducând concentrația de radicali liberi și crescând ratele de supraviețuire a celulelor creierului.

Urzica afectează receptorii-cheie și enzimele asociate cu rinita alergică (sezonieră), conform unui studiu apărut în Alternative Medicine Review în 2000.

________________________________________

Moduri de administrare

Urzicile pot fi consumate în salate, supe și ciorbe, sub formă de infuzie, sirop, tinctură sau capsule.

Frunzele de urzică proaspete trebuie lăsate cât mai mult timp la infuzat în apă fierbinte, cel puțin 4 ore, pentru a extrage toți nutrienții.

________________________________________

Bibliografie:

1. Healing Cancer Naturally, Stinging nettle medicinal effects: http://www.healingcancernaturally.com/stinging-nettle-urtica-research-2.html

2. Healing Cancer Naturally, Stinging nettle medicinal effects: http://www.healingcancernaturally.com/stinging-nettle-urtica-research.html

3. Mercola, Help Detoxify Your Body With Stinging Nettle: https://articles.mercola.com/herbs-spices/nettle.aspx

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.