SMIRNA are proprietăți ANTIINFLAMATOARE, ANTI-INFECȚIOASE, ANESTEZICE și ANTITUMORALE

Smirna este o rășinoasă aromatică care provine de la arbuști și arbori din specia Commiphora myrrha ce cresc în deșerturile din Peninsula Arabiei și Africa.

Seva pe care scoarța arborilor o secretă în mod natural se solidifică și se transformă în rășină. Poate avea diverse forme, mărimi și culori (alb-maronie, verzuie, maro-gălbuie, roșie-galbenă, roșiatică-maro, maro-neagră).

Din ea se prepară diferite produse medicinale: ulei esențial (în urma proceselor de distilare), capsule și tablete (pulverizată într-o pudră), sau tinctură (dizolvată în etanol).

Pudra de smirnă este folosită în Germania pentru tratarea inflamațiilor gurii și a gâtului. De asemenea, este utilizată sub formă defumigații împotriva muștelor și țânțarilor.

Este un remediu tradițional în India, China, Roma și Grecia, folosit pe scară largă în tratamentul durerilor și al bolilor inflamatoare, în afecțiuni stomacale și pectorale, infecții ale pielii și dismenoree.

Până la descoperirea morfinei de către Europeni, smirna era folosită la curățarea rănilor. De altfel, utilizările sale analgezice datează de peste 2.000 de ani. Studiile farmacologice au arătat că smirna are efecte antiinflamatoare, anestezice, antimicrobiene și citotoxice.

_______________________________________________________________________________________________________

Oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din Bethesda, Maryland, susțin că există peste 200 de specii de smirnă, care au fost exploatate de-a lungul timpului ca medicament natural pentru dureri, diaree, boli paradontale și inflamatoare, și infecții externe.

În ultimii ani, produsele derivate din Commiphora și alte specii de smirnă, au început să fie recunoscute pentru proprietățile lor antiseptice, anestezice și antitumorale.

Acestea sunt susținute în practica tradițională și în studiile științifice. Ele se datorează în mare parte conținutului de terpenoizi (furanosesquiterpeni) prezenți în uleiul esențial de smirnă.

Studiile recente s-au axat pe validarea acestui remediu ca agent neoplazic, antiparazitic și adjuvant în vindecarea rănilor.

Cercetătorii de la Universitatea Alexandria – Facultatea de Științe – din Egipt susțin că smirna are o activitate antimicrobiană importantă și este folosit în scop medicinal într-o gamă variată de boli și afecțiuni.

În China, smirna și tămâia sunt folosite adesea împreună în tratamentul durerilor și al bolilor inflamatoriiCercetătorii chinezi au realizat un studiu în care au demonstrat că extractele de smirnă și tămâie, folosite în sinergie, au efecte protectoare semnificative împotriva inflamațiilor. Acestea au suprimat progresia artritei la șobolani mai eficient decât în mod individual.

_______________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

Tinctură de smirnă – se iau câte 1-2 ml, de 3 ori pe zi.

Ulei esențial – se aplică (diluat) pe piept și pe zona gâtului pentru ameliorarea simptomelor de bronșită; sau se diluează cu apă sau altă bază (ulei vegetal) și se aplică pe vânătăi, răni deschise și alte afecțiuni dureroase externe.

_______________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Smirna trebuie evitată de femei pe perioada sarcinii și alăptării. Este contraindicată copiilor.

_______________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. El Ashry ES, Rashed N, Salama OM, Saleh A., Components, therapeutic value and uses of myrrh, Pharmazie. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12685809

2. Nomicos EY., Myrrh: medical marvel or myth of the Magi? Holist Nurs Pract. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17978635

3. Shulan Su, Jinao Duan, Ting Chen, Xiaochen Huang, Erxin Shang, Li Yu, Kaifeng Wei, Yue Zhu, Jianming Guo, Sheng Guo, Pei Liu, Dawei Qian and Yuping Tang, Frankincense and myrrh suppress inflammation via regulation of the metabolic profiling and the MAPK signaling pathway, Sci Rep. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556964/

4. Herbal Resource, Myrrh Herb – Health Benefits and Side Effects: https://www.herbal-supplement-resource.com/myrrh-gum-herb.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.