PIPERUL stimulează DIGESTIA, PANCREASUL și METABOLISMUL, este ANTIMICROBIAN, ANALGEZIC și ANTIOXIDANT

În antichitate, valoarea condimentelor era la fel de mare ca cea a metalelor prețioase. Piperul – despre care vorbim în acest articol – a fost utilizat cândva ca monedă de schimb.

Îl presărăm în majoritatea preparatelor culinare, fără să știm cât de multe beneficii ne aduce sănătății.

Piper boabe beneficii

Pe lângă faptul că dă gust mâncărurilor, piperul ajută inclusiv la o mai bună absorbție a nutrienților din alimentele consumate și la îmbunătățirea funcțiilor gastrointestinale.

Piperul negru (Piper Nigrum L.) conține compuși bioactivi cu proprietăți terapeutice remarcabile, cunoscute cu 2.000 de ani î.Hr. în India: digestive, stimulente, antioxidante, antimicrobiene, antivirale, antispastice, carminative, antiinflamatoare, anti-epileptice, antifebrile, sudorifice, anti-tusive, anti-depresive și gastro-protectoare.

Principalul compus activ din piper, responsabil pentru majoritatea beneficiilor sale, se numește piperină. Acesta are o capacitate antioxidantă puternică împotriva radicalilor liberi, prin care poate controla inclusiv progresia tumorilor.

Este de asemenea util în buna funcționare a creierului.

Cercetătorii pakistanezi spun că toate aceste beneficii au fost demonstrate în studiile pe animale, și nu pe oameni.

___________________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

Studiile in vitro au arătat că piperina stimulează ezimele digestive ale pancreasului, mărește capacitatea digestivă și reduce durata tranzituluiA demonstrat efecte anti-mutagene și anti-tumorale.

– balonare, flatulență
– intoxicații alimentare
– crampe stomacale
– diaree
– aerofagie
– inapetență
– tuse
– anemie
– bacterii și virusuri (prevenire)

___________________________________________________________________________________________________________

Utilizări medicinale ale piperului

• Stimularea pancreasului și metabolismului – se infuzează 3 g de boabe de piper în 200 ml de apă clocotită, timp de 5-10 minute; se asociază cu mentă și se beau 2-3 căni pe zi;

• Colici abdominale – se iau câte 3 boabe de piper, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale ale zilei; se înghit cu apă;

• Răceală, gripă, febră – se bea vin fiert cu piper negru, pentru a stimula transpirația și circulația sangvină;

• Junghiuri, artroză, dureri reumatice – se amestecă alcool, suc de lămâie și piper măcinat și se aplică sub formă de cataplasme; sau se masează locurile dureroase cu unguent cu piper.

___________________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Piperul nu poate fi consumat de toată lumea în siguranță deoarece poate irita stomacul, colonul, ficatul și rinichii la persoanele sensibile. Asemenea altor condimente, este contraindicat celor cu boli acute de stomac sau de rinichi, pe perioada sarcinii și alăptării.

___________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Farmacia Verde, Piperul și nucșoara, două condimente-medicament: http://www.farmacia-verde.ro/2010/07/05/piperul-si-nucsoara-doua-condimente-medicament/

2. Srinivasan K., Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects, Crit Rev Food Sci Nutr. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17987447

3. Butt MS, Pasha I, Sultan MT, Randhawa MA, Saeed F, Ahmed W., Black pepper and health claims: a comprehensive treatise, Crit Rev Food Sci Nutr. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768180

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.