MĂRARUL combate BACTERIILE, tulburările DIGESTIVE, DIABETUL și bolile CARDIOVASCULARE
Semințele de mărar sunt folosite ca remediu încă de pe vremea Egiptului antic. Apar descrise ca ingredient într-o formulă analgezică în papirusul lui Ebers ce datează din anul 1500 î.Hr.
Grecii antici aplicau frunzele acestei plante pe ochi pentru inducerea somnului.
În medicina populară, îndeosebi cea din Europa, mărarul este utilizat ca adjuvant digestiv și ca remediu calmant în flatulență și gaze intestinale.
Este utilizat din vechime împotriva colicilor la bebeluși, a insomniei, a spasmelor, crampelor și a tulburărilor renale.
Mestecarea semințelor de mărar ajută digestia și curăță bacteriile din cavitatea bucală, eliminând mirosul neplăcut al respirației (halitoză).
Practicanții medicinei indiene folosesc mărarul pentru viermi intestinali, afecțiuni respiratorii și sifilis. Semințele zdrobite sunt preparate sub formă de ceai pentru tuse, răceală și remedii anti-gripale.
__________________________________________________________________________________________________________
Mărarul are efecte antispasmodice, bacteriostatice, carminative, digestive și diuretice ușoare. Conține flavonoide, cumarine, uleiuri volatile (carvon, limonen) și triterpeni.
În scop terapeutic sunt folosite frunzele, semințele și uleiul volatil.
Semințele sunt un leac salvator pentru copiii care suferă de gaze. Datorită proprietăților antibacteriene, ajută la distrugerea micro-organismelor intestinale care produc ulcer. Sunt un remediu aprobat de germani pentru tulburări intestinale asociate cu bacterii.
Uleiurile din semințele de mărar relaxează mușchii netezi care controlează motilitatea intestinală, reducând astfel durerile abdominale cauzate de colici.
Totodată, acestea cresc producția de lapte, iar consumul acestora de către mamele care alăptează previne apariția colicilor la bebeluși.
Studiile pe animale au arătat că frunzele și tulpinile de mărar conțin substanțe care ajută la scăderea tensiunii arteriale și a pulsului.
Există dovezi că mărarul are efecte hipoglicemiante și hipolipidemice. Ajută la controlul diabetului și a bolilor cardiovasculare. totodată, previne complicațiile diabetului.
__________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Herbal Encyclopedia, Dill: http://www.cloverleaffarmherbs.com/dill/
2. Mohammad Taghi Goodarzi, Iraj Khodadadi, Heidar Tavilani and Ebrahim Abbasi Oshaghi, The Role of Anethum graveolens L. (Dill) in the Management of Diabetes, J Trop Med. 2016; 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088306/