SUNĂTOAREA – calmantul naturii pentru DURERILE nervoase

Această plantă poate fi folosită atât intern, pentru îndepărtarea depresiei, a tulburărilor nervoase și îmbunătățirea stării de spirit, cât și extern, pentru arsuri, vânătăi, inflamații și alte leziuni ale pielii.

Medicii antichității grecești – Dioscorides, Pliniu cel Bătrân, Galen, susțin că sunătoarea calmează durerea excesivă, elimină efectele unui șoc, și are efecte tonice asupra minții și trupului. Este valoroasă în durerile post-operatorii.

Sunătoare

Are proprietăți analgezice, anti-inflamatoare, antidepresive, tonice la nivelul sistemului nervos, sedative și stimulente pentru fluxul biliar, anti-diareice, astringente.

Studiile pe animale au arătat că unele specii de sunătoare au efecte antitumorale, antivirale și antibacteriene și antifungice.

Hipericina – compusul activ din plantă – crește nivelurile de serotonină circulantă, un neurotransmițător esențial pentru controlul stării de spirit.

Sunătoarea are o acțiune similară antidepresivelor. Inhibă o enzimă din creier care distruge serotonina, epinefrina și dopamina – substanțe responsabile cu creșterea bunei-dispoziții.

Botaniștii o folosesc pentru depresia cauzată de menopauză, pentru oboseală, crampe menstruale și infecțiile cu HIVAre de asemenea efecte tonice asupra ficatului și vezicii biliare.

_____________________________________________________________________________________________________

→ Moduri de utilizare

Infuzia de sunătoare este recomandată în anxietate, tensiune nervoasă, iritabilitate, supărări, tulburări emoționale (asociate cu menopauza sau sindromul premenstrual).

Ca tinctură, este indicată în extenuare psihică și depresie. Spălăturile cu infuzie de sunătoare și uleiul de sunătoare pot fi folosite pentru răni, inflamații articulare sau musculare, nevralgii, sciatică.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4561, 4534′ button=’Cumpără aici’]

Pentru arsuri, uleiul de sunătoare poate fi asociat cu ulei de lavandă, iar pentru inflamații articulare, cu ulei de coada-șoricelului.

Uleiul de sunătoare poate fi folosit și intern, pentru tratarea inflamațiilor gastrice și a ulcerului peptic. Se obține din florile plantei, lăsate la macerat în ulei de măsline timp de 6 săptămâni, într-un loc însorit.

Cremele pe bază de sunătoare ajută în sciatică, luxații, crampe și alte dureri nervoase, în ulcerații, julituri și alte afecțiuni cutanate.

_____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Evitați expunerea la soare după ce utilizați această plantă intern, deoarece poate cauza dermatită sau fotosensibilitate.

Sunătoarea nu trebuie administrată în paralel cu antidepresive sau alte medicamente precum Prozac, Paxil, Zoloft, litiu, Demerol sau Dextrometorfan (un ingredient regăsit în siropurile de tuse), deoarece pot să apară reacții periculoase precum febră mare, confuzie, rigiditate musculară sau diaree.

_____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Herbal Encyclopedia, St. John’s Wort: http://www.cloverleaffarmherbs.com/st-johns-wort/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.