ROINIȚA – planta care calmează NERVII și SIMȚURILE, liniștește și bucură INIMA

Cunoscută în tradiția populară și sub numele de „melisa”, roinița face parte din familia mentei. Așa cum spune botanistul Matthew Wood, este un sedativ indispensabil pentru persoanele veșnic stresate, nervoase, agitate.

Roinița este înzestrată în mod natural cu capacitatea de a calma la nivel profund sistemul nervos. Asemenea mentei, este răcoritoareReduce nervozitatea supărările și fierbințeala.

Roiniță (Melissa officinalis)

Poate fi folosită în hipertiroidie, palpitații, fibrilație atrială, hipertensiune arterială, anevrism și alte afecțiuni care afectează inima și stomacul.

Hrănește, tonifică și reabilitează sistemul nervos. Îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare. Combate oboseala psihică, neurastenia și boala Alzheimer.

Roinița are de asemenea efecte diaforetice, motiv pentru care este utilă în febră, inclusiv la copiii mici, precum și în depresia nervoasă asociată cu febră extenuantă.

__________________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

La nivelul sistemului nervos, acționează benefic în atacuri de panică, insomnie, slăbiciune de natură nervoasă, dureri de cap pe fond nervos (în acest caz se recomandă infuzia rece de roiniță).

Roinița are efecte bune și în spasmele la nivelul sistemului respirator, în tusea convulsivă și astm.

Sunt bine-cunoscute proprietățile sale anxiolitice prin care ajută inclusiv la reducerea palpitațiilor și scăderea pulsului crescut.

Melisa poate fi folosită și pentru tulburările digestive, precum greață și vomă, stomac deranjat, dispepsie, flatulență și indigestia de natură nervoasă.

Trebuie să știm că este una din cele mai bune plante antivirale. Poate fi utilizată în gripe, răceli, herpes simplex și alte infecții cu virusuri.

Femeile o pot întrebuința ca stimulent al fertilității, ca analgezic în durerile menstruale, leucoree, bufeuri în perioada menopauzei, excitare sexuală exacerbată.

Roinița este indicată și în afecțiunile pielii, precum transpirația palmelor, înțepături de insecte, arsuri, bășici.

__________________________________________________________________________________________________________

Moduri de administrare

Sub formă de ceai, ulei sau tinctură. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze de plantă și 1 cană de apă clocotită. Se lasă 10-20 de minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Efectele sale relaxante sunt mai puternice când este folosită în stare proaspătă, mai ales sub formă de tinctură. Aceasta acționează ca un sedativ general

Tinctura se poate prepara din 3 părți alcool (votcă) și 1 parte de roiniță. Se lasă la macerat câteva săptămâni, apoi se strecoară. Se poate administra în doze mai mici (1-3 picături) sau mai mari (10-30 de picături). Poate fi folosită și extern, pentru calmarea durerilor reumatice.

Tot la nivel extern se poate utiliza ceaiul de roiniță, în cazuri de febră sau oreion, sub formă de comprese.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Wood Herbs, Melissa officinalis. Lemon Balm, Indispensable Herbs: http://www.woodherbs.com/LemonBalm.html

2. Love Plant Life, Calming Melissa: How to use lovely lemon balm: http://loveplantlife.com/2013/11/calming-melissa-lovely-lemon-balm/

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.