Cel mai bun LEAC pentru cei care vor să se lase de FUMAT

Planta despre care se spune că îi poate ajuta pe fumători să se lepede de acest viciu dăunător sănătății este obligeana.

Rădăcina de obligeană are proprietăți vindecătoare excepționale, care se adresează în mod deosebit sistemului digestiv și nervos.

Este renumită pentru efectele sale dezinfectante, antispastice, carminative, astringente, sedative, analgezice, bactericide, anti-aritmice, depurative, antitoxice și anti-tabagice.

Poate fi administrată sub formă de ceai, pulbere sau tinctură în următoarele afecțiuni:

– gastrită hiperacidă
– ulcer gastric
– ulcer duodenal
– probleme hepatice
– dinfuncții biliare
– sindromul colonului iritabil

Obligeana este recomandată de fitoterapeuți persoanelor dependente de tutun sau alcool. Planta taie pofta de a fuma și de a bea peste măsură și susține organismul pe perioada de dezintoxicare.

Ajută la curățarea stomacului și intestinelor de toxine, otrăvuri și exces de mucus.

În acest scop se poate folosi tinctura de obligeană, câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, diluată în 50 ml de apă. Tinctura se poate prepara acasă sau se poate procura de la magazinele naturiste.

______________________________________________________________________________________________________

Rizomii de obligeană se recoltează toamna, în perioada octombrie-noiembrie, sau primăvara. Aceștia se spală, se despică pe lungime, se lasă să se usuce până devin casanți.

Pentru a obține tinctura, se folosesc 10 rizomi bine uscați. Se toacă mărunt cu un cuțit mare și puternic și bucățile obținute se pun într-un borcan. Se adaugă 100 ml de alcool alimentar de 60 de grade.

Se închide ermetic și se lasă 10 zile la macerat, agitându-se recipientul de cel puțin 3 ori pe zi, după care se strecoară printr-un tifon.

Tinctura de obligeană filtrată se păstrează în sticluțe brune, închise ermetic.

______________________________________________________________________________________________________

Ajută la reglarea funcțiilor tractului digestiv, stimulează stomacul leneș și redă pofta de mâncare. Este indicată în următoarele afecțiuni:

– anemie
– convalescență
– distonie neurovegetativă
– tulburări digestive
– anorexie pe fond nervos
– pancreatită
– digestie dificilă
– constipație atonă și psihică
– colici abdominale
– colite, enterite, enterocolite
– colecistite
– greață și vomă
– flatulență
– balonări dureroase

Obligeana are efecte benefice atât asupra stomacului, cât și asupra ficatului, splinei, pancreasului și colecistului.

______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Mariana Borloveanu, Cea mai eficientă tinctură pentru cei care se lasă de fumat, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 12, 10 octombrie – 10 decembrie 2016, pp. 23-25

2. Prof. Univ. Constantin Milică, Obligeana, „doctorul“ sistemului digestiv: http://ziarullumina.ro/obligeana-doctorul-sistemului-digestiv-49339.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.