ROINIȚA îmbunătățește MEMORIA, păstrează tinerețea NEURONILOR și a celulelor NERVOASE

Virginia Ciocan, doctor în biologie și cercetător științific, numără roinița între cele mai bune plante pentru creșterea imunității și a rezistenței organismului la stres și boli.

O recomandă îndeosebi persoanelor de vârsta a treia și a bolilor specifice bătrâneții, datorită efectelor sale antioxidante și tonice nervoase și cerebrale.

Roiniță

Roinița (Melissa oficinalis) este folosită în medicina tradițională din Europa de secole. Frunzele sale, cu o aromă plăcută de lămâie, pot fi folosite atât la preparate culinare, cât și în rețete cosmetice precum pastă de dinți sau parfumuri.

Medicii din Evul Mediu o foloseau ca remediu pentru insomnie, anxietate și răni. În istorie este cunoscută ca o plantă eficientă pentru afecțiuni cognitive, dureri de cap, nevralgii, stres și anxietate.

Consumată în doze mici și doar la nevoie, roinița înlătură durerile de cap și tulburările digestive apărute pe fond nervos. În aceste cazuri se poate lua 1 linguriță de tinctură, dizolvată în apă sau ceai.

Roinița calmează nervii și produce un efect relaxant asupra întregului corp. Reduce hiperactivitatea, remediază problemele de concentrare și impulsivitate la școlari.

Un studiu pe adulți tineri sănătoși a arătat că această plantă, consumată intern în produse alimentare, stimulează buna-dispoziție și crește performanța cognitivă.

Datorită capacității sale antioxidante, această plantă combate daunele radicalilor liberi asupra țesuturilor, celulelor și organelor corpului. Are efecte stimulente asupra creierului și tonice la nivelul sistemului nervos.

Dr. Viginia Ciocan o recomandă în boala Alzheimer, a simptomelor asociate de agitație și tulburări de memorie, precum și în alte boli specifice vârstei a treia. Se fac cure de cel puțin 4 luni, timp în care se ia câte 1 linguriță de tinctură, de 4 ori pe zi, înainte de masă.

Doza se poate mări la 6 lingurițe de tinctură pe zi în cazul tulburărilor psihice (depresie, angoase, anorexie, bulimie, sechele cauzate de accidentele vasculare cerebrale). Se fac cure de 4-6 luni. Această plantă nu dă dependență.

Unii autori susțin că este nevoie de mai multe studii pentru a demonstra efectul de îmbunătățire a memoriei.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Roinița, Editura Universitară, pp. 171-173

2. Dr. Axe – Food is Medicine, 9 Lemon Balm Benefits + Natural Uses for Home & Health: https://draxe.com/lemon-balm/

3. Examine. com, Melissa officinalis: https://examine.com/supplements/melissa-officinalis/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.