Clicky

TRAISTA-CIOBANULUI întărește musculatura INIMII și a UTERULUI, oprește SÂNGERĂRILE, stimulează glanda TIROIDĂ și ajută la scăderea în GREUTATE

Traista-ciobanului este una din cele mai vechi plante de leac, menționată în cărțile medievale de medicină.

Conține antioxidanți (flavonoidequercetină, diosmetină, luteolină, hesperidină), glicozide, acetilcolină, colină, histamină, triamină, glucozinolați, vitaminele A, B, C și K.

Traista-Ciobanului

Proprietățile sale medicinale plante nu se datorează unui singur compus ci interacțiunii dintre toate substanțele pe care le conține.

Una din cele mai cunoscute proprietăți ale acestei plante este cea hemostatică. În timpul Primului Război Mondial, soldații foloseau traista-ciobanului pentru a opri sângerarea rănilor. Chiar și astăzi, traista-ciobanului este recomandată pentru hemoragiile interne și externe.

Intern, este benefică în perioadele menstruale cu sângerări anormale, puternice sau prelungite (menoragie), sângerări după naștere și sânge în urină, scaun sau în vomă.

Extern, traista-ciobanului a fost folosită pentru a accelera vindecarea rănilor și tăieturilor minore, și ca remediu pentru varice și hemoroizi.

Capacitatea acestei plante de a opri sângerările poate fi atribuită unei proteine care acționează asemenea oxitocinei. Acest hormon stimulează contracțiile mușchilor netezi dimprejurul vaselor de sânge, în special a celor de la nivelul uterului.

Analizele chimice au arătat de asemenea că traista-ciobanului conține substanțe care accelerează coagularea sângelui.

Biologul român Virginia Ciocan scrie în una din cărțile ei despre proprietățile uterotonice ale acestei plante minunate. Are efecte trofice (hrănitoare) asupra mușchilor uterului și inimiiDin acest motiv este recomandată femeilor după naștere, în atonie uterină, pentru refacerea uterului.

Totodată, traista-ciobanului normalizează tensiunea arterială mică, mare sau oscilantă, și ajută la reglarea ritmului cardiac la persoanele cu aritmie.

Datorită faptului că stimulează glanda tiroidă (fiind utilă îndeosebi în hipotiroidie) și intensifică metabolismul, traista-ciobanului ajută la pierderea în greutate.

Traista-ciobanului are multe alte efecte benefice: stimulează tranzitul intestinal, revigorează circulația sangvină, îmbunătățește vederea (datorită conținutului de potasiu și vitamina C – importante pentru iris), elimină stările de stres, ajută în litiază urică și infecții urinare (cistită).

Dr. Virginia Ciocan menționează și proprietățile antitumorale ale plantei.

Frunzele de traista-ciobanului pot fi folosite și ca aliment, adăugate în salate, sau gătite precum verdețurile. Au un gust piperat. Semințele sale pot înlocui semințele de muștar. Dioscorides și Pliniu cel Bătrân, care au trăit în primul secol d.Hr. descriau semințele de traista-ciobanului  ca fiind un laxativ important.

____________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

Planta poate fi folosită în stare proaspătă sau uscată, sub formă de ceai, tinctură sau extracte.

Ceaiul se prepară din 1-2 lingurițe de plantă și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute și se pot bea câte 2-4 căni pe zi.

Dacă luați tinctură, doza este de 20-30 de picături, de 2-3 ori pe zi, diluate cu ½ pahar de apă.

____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Studiile pe șoareci au arătat că toxicitatea acestei plante este redusă. Nu este recomandată pe perioada sarcinii și alăptării.

Datorită faptului că conține oxalați, nu este indicată persoanelor cu risc de pietre la rinichi, boli de inimă sau de plămâni.

Poate interacționa cu medicamentele pentru hipertensiune arterială, beta-blocante, digoxină sau sedative.

Culegeți doar plantele sănătoase, deoarece cele afectate pot fi infestate cu un parazit care conține un alcaloid toxic.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Herbal Resource, Shepherd’s Purse Herb Uses and Benefits: https://www.herbal-supplement-resource.com/shepherds-purse.html

2. Virgina Ciocan, Traista-Ciobanului, Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, p. 148, Editura Universitară

Cautari:
    Traista ciobanului unguent |

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *