Cum se usucă ZARZAVATURILE pentru iarnă: PĂTRUNJEL, MĂRAR, LEUȘTEAN, CIMBRU

Toamna este anotimpul când strângem roadele pământului și le conservăm pentru iarnă. Pe lângă zarzavatul clasic și celelalte conserve pe care le pregătim cu migală și dragoste, putem face câteva provizii și de zarzavat uscat.

De ce să dăm bani pe mirodeniile la plic din comerț când ne putem usca singuri plantele aromate și păstra în condiții sigure? Pe lângă faptul că sunt scumpe, mirodeniile din magazine nu sunt 100% naturale.

Dacă aveți cantități mari de cimbru, pătrunjel, mărar, leuștean și alte verdețuri de sezon și ați pus deja la congelator dar doriți să păstrați și pentru condimentarea mâncărurilor, puteți folosi cu încredere această metodă.

Dacă nu aveți posibilitatea să le culegeți din propria grădină, le puteți cumpăra din piață, de la țărani, sau de la cineva de încredere.

Cum se usucă plantele aromate

Spălați bine plantele, scuturați-le, apoi agățați-le pe o sfoară și așteptați să se zvânte într-un loc întunecos și bine aerisit.

Nu țineți plantele în locuri umede, pentru că plantele vor prinde mucegai. Nici în soare nu este recomandat să le țineți, deoarece își vor pierde culoarea naturală.

Puteți folosi un pod, un garaj, sau balconul, dar cu draperiile trase, pentru a obtura lumina soarelui.
Plantele sunt bine uscate când au devenit casante și se fărâmițează ușor în mână. Durează cam 2 săptămâni.

 

Întindeți o hârtie mare pe masă și începeți să fărâmițați frunzulițele până se fac mărunte, înlăturând crenguțele. Pentru a obține plante cât mai mici, frecați-le de două ori între palme sau cerneți-le printr-o sită cu găuri mai mărișoare.

Păstrați mirodeniile gata făcute în borcane de sticlă, în punguțe de hârtie sau în săculeți de pânză și păstrați-le în locuri aerisite.

Dacă stați la casă și aveți un spațiu mai mare, special amenajat pentru așa ceva, puteți lăsați plantele agățate acolo după ce s-au uscat și folosi doar câte o mână la mâncare.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Poftă Bună, Cum se Usucă Cimbrul Pentru Iarnă: https://pofta-buna.com/cum-se-usuca-cimbrul-pentru-iarna/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.