OȚET medicinal din GHIMBIR, USTUROI și HREAN pentru RĂCEALĂ și GRIPĂ
Acest oțet seamănă mai degrabă cu o tinctură medicinală. Este puternic deopotrivă împotriva bacteriilor, germenilor, fungilor și virusurilor.
Datorită gustului iute, preparatul ajută la desfundarea sinusurilor, eliberarea congestiei și eliminarea excesului de mucus.
Oțetul de mere este folosit din antichitate ca elixir și mijloc natural de vindecare a bolilor. Medicul grec Hipocrate îl folosea ca atare sau în asociere cu miere și alte plante pentru efectele sale detoxifiante, energizante și curative multiple.
Este extrem de util în răceală deoarece neutralizează toxinele din corp și luptă împotriva infecțiilor.
Fiecare ingredient folosit la această rețetă este înzestrat cu proprietăți vindecătoare. Usturoiul, în primul rând, este un antibiotic natural de excepție. Are de asemenea o acțiune imunostimulatoare prin care ajută atât la prevenirea răcelilor și infecțiilor, cât și la combaterea acestora.
Mai mult decât atât, usturoiul este antibacterian, antiviral, antiseptic, antiparazitar și antifungic. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăți, consumați usturoiul în stare crudă.
Alicina – compusul responsabil pentru acțiunea antibiotică, este eliberată doar atunci când usturoiul crud este tocat, zdrobit sau mestecat.
Întrucât este greu să mâncăm usturoiul, hreanul, ghimbirul și piperul ca atare, acest preparat ne oferă posibilitatea să extragem beneficilor lor într-o formă mai puțin neplăcută.
Ingrediente
• 3 linguri de usturoi zdrobit
• 3 linguri de ghimbir și hrean ras sau mărunțit
• 3 linguri de boabe de muștar și piper negru
• 1 linguriță de piper roșu/cayenne
• 1 cană de oțet
• 80 g de miere
Preparare
Mărunțiți usturoiul, ghimbirul și hreanul, folosind cuțitul, răzătoarea, un mini-tocător, robotul de bucătărie sau un zdrobitor special.
Puneți-le într-un borcan și adăugați boabele de muștar, piper negru și roșu. Amestecați și turnați peste ele oțetul. Acesta trebuie să le acopere cu cel puțin 1 cm.
Puneți capacul (preferabil unul de plastic) și lăsați amestecul să stea 2 săptămâni, agitându-l zilnic pentru a ajuta macerarea ingredientelor în oțet. Dacă folosiți un capac de metal, așezați o bucată de folie de plastic sau foaie de copt între capac și conținutul borcanului, deoarece oțetul interacționează cu metalul.
După cele 2 săptămâni, strecurați oțetul printr-un tifon, storcând bine ingredientele, pentru a extrage tot lichidul. Adăugați mierea de albine și omogenizare. Aceasta ajută atât la îndulcirea preparatului, cât și la conservarea lui pentru mai mult timp.
Turnați oțetul medicinal obținut într-o sticlă curată, etichetați cu numele și data preparării și păstrați-l într-un loc răcoros. Rezistă până la 2 ani.
Când vă simțiți rău, luați ½ – 1 linguriță de oțet la fiecare oră, pentru a ajuta procesul de vindecare.
Precauții și contraindicații
Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.
___________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Learning Herbs, Herbal vinegar for colds and flu: https://learningherbs.com/remedies-recipes/herbal-vinegar/