Clicky

ȚINTAURA – planta care curăță corpul și vindecă bolile STOMACULUI și FICATULUI

Deși este o plantă mai puțin populară, țintaura (Centarium erythraea) ocupă un loc de cinste în medicina naturistă tradițională. În folclor mai este cunoscută sub numele de „fierea-pământului”, „ghințură”, „iarba-frigurilor”, „buruiană de friguri” sau „crucea-pământului”.

Asemenea pelinului, are un gust foarte amar, ceea ce o arată benefică în afecțiunile gastro-hepato-biliare.

Țintaură (Centarium erythraea)

Are proprietăți detoxifiante și diuretice de excepție, ajutând la tămăduirea unui spectru larg de boli: gastrită hipoacidă, anorexie, hipotonie biliară, intoxicații cu alcool, giardia, răceală, gripă.

Se poate prepara sub formă de infuzie, sirop, alifie, tinctură sau vin medicinal. Clismele cu țintaură sunt utile în eliminarea oxiurilor.

Datorită faptului că este o plantă foarte valoroasă din punct de vedere terapeutic, este ferită de traficul uman și de poluare. Vestea bună este că are o perioadă de înflorire foarte mare. Se găsește începând cu luna iunie și până în septembrie.

Așadar, dacă faceți o excursie la munte, nu uitați să mergeți la cules de plante medicinale. Țintaura se găsește la altitudini de peste 1.200 de metri. Călugării au cel mai ușor acces la ea, îndeosebi cei care viețuiesc în locuri izolate. Are o tulpină dreaptă, este scundă și niște flori roz-violacee foarte frumoase.

Efectele sale curative deosebite se datorează în mod special conținutului de critocenaturină, critaurină, critrosterină, acid oleanolic și minerale.

Are o acțiune tonică la nivel general, fiind în mod deosebit benefică pentru ficat și stomac. Preparatele pe bază de țintaură sau ghințură sunt indicate în:

– hepatite virale
– dischinezie biliară
– paraziți intestinali
– anorexie
– balonare
– constipație
– intoxicații grave
– nevralgie sciatică
– răceli, febră (are acțiune sudorifică)

Pentru eliminarea toxinelor și a paraziților intestinali (giardia), precum și pentru tratarea hepatitelor virale, se recomandă tinctura de țintaură, câte 20 de picături, de 3 ori pe zi. Picăturile se amestecă de regulă cu 50 ml de apă. Se fac cure de 20 de zile pentru giardia și cure de 30-40 de zile pentru detoxifiere și hepatite.

Tinctura se obține din 2 mâini de plante proaspete, spălate și mărunțite, puse la macerat într-un borcan cu țuică prefiartă de 60 de grade, cât să acopere plantele. Se lasă 14 zile, agitând recipientul de 3-4 ori pe zi, și înainte de filtrare, se agită din nou energic.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Mariana Borloveanu, Țintaura Învinge Hepatitele Virale și Detoxifică Organismul, Rețete & Leacuri Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, Nr. 5, 10 august – 10 octombrie 2015

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *