Clicky

Nu ratați sezonul CICORII! Stimulează funcțiile digestive, hepatice și pancreatice și ajută la eliminarea TOXINELOR din organism

Beneficiile acestei plante sunt cunoscute și apreciate de aproape un mileniu. Din cele mai vechi timpuri a fost utilizată ca tonic pentru ficat și ca agent detoxifiant.

Toate părțile plantei au proprietăți medicinale, însă rădăcina este cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic.

Cicoare

Cicoarea calmează nervii și liniștește stomacul deranjat, reglează bătăile inimii și ajută în tratamentul paraziților intestinali, constipației, gutei, osteoartritei, diabetului și a multor alte boli.

Acțiunea benefică asupra tractului digestiv se datorează conținutului de inulină, un compus care stimulează efecte probiotice.

__________________________________________________________________________________________________________

Rădăcina de cicoare are efecte antibacteriene. Este bogată în calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, zinc, pectină, colină, substanțe amare, taninuri, săruri minerale, vitaminele C, B, K și P, cumarine, acizi fenolici (acid cafeic, acid ferulic, esteri, acid quininc), flavonoide, ulei esențial și rășină.

Rădăcinile de cicoare se scot din pământ toamna, în perioada septembrie-octombrie, și din nou primăvara, în perioada martie-aprilie.

Acestea se spală bine, se despică în fâșii subțiri și se lasă la uscat în locuri călduroase și bine aerisite, până devin casante. Se păstrează în punguțe de hârtie sau săculeți de pânză.

Florile conțin antocianini, pigmenții care dau florilor culoarea albastră. Acestea se culeg în perioada iulie-septembrie, iar frunzele în perioada martie-aprilie.

Frunzele proaspete și zdrobite erau folosite sub formă de cataplasme pentru umflăturile pielii și vindecarea rănilor. Acestea pot fi adăugate și în salate.

Cicoarea crește peste tot, la câmpie și la munte. O vedem în fânețe, pe pajiști, la margini de drum, pe terenurile virane. Trebuie culeasă din zone curate, ferite de agenți poluanți. Planta se poate găsi și la magazinele naturiste.

__________________________________________________________________________________________________________

Infuzia de cicoare se prepară din flori și frunze. Se folosesc 2 lingurițe de plantă la 1 cană de apă clocotită. Se lasă 5 minute, apoi se strecoară. Se bea călduț, cu 1 oră înainte de micul-dejun și de cină.

Este recomandat în dureri de stomac, afecțiuni ale ficatului, dureri reumatice, febră. Ceaiul de cicoare are efecte coleretice și diuretice. Stimulează secrețiile digestive, biliare și pancreatice, funcțiile hepatice și renale și tranzitul intestinal.

Are proprietăți antispastice intestinale, colagoge, hipoglicemiante, antidiabetice și antioxidante.

__________________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții

Nu folosiți cicoare pe perioada sarcinii, deoarece poate stimula sângele în zona pelviană, favorizând pierderea sarcinii. Planta este de asemenea contraindicată persoanelor care suferă de ulcer și gastrită hiperacidă.

Nu trebuie depășită doza de 100 g pe zi.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Cicoarea stimulează digestia și funcția pancreasului, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, pp. 142-143

2. Nature Word, Properties and Benefits of Chicory: https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-chicory/

3. Herbal Suplement, Chicory Uses in Herbal Medicine: https://www.herbal-supplement-resource.com/chicory-herb.html

4. Mercola, What Is Chicory Good For? http://foodfacts.mercola.com/chicory.html

5. Infuzia de Sănătate, Cicoarea si calitatile sale deosebite: http://www.infuziedesanatate.ro/cicoarea-si-calitatile-sale-deosebite/

Citeşte mai multe despre:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *