MENTA reduce STRESUL și oboseala MENTALĂ și îmbunătățește STAREA de BINE

Menta este unul din cele mai plăcute remedii pentru îmbunătățirea stării de spirit și creșterea bunei dispoziții.

Poate fi folosită sub formă de ceai, aromaterapie cu ulei esențial sau poate fi adăugată în limonade, înghețate de casă și alte preparate.

Ceaiul de mentă poate fi de mare ajutor în caz de stres și anxietate. Această plantă conține cantități mari de mentol, un compus care acționează ca un relaxant muscular.

O cană de ceai de mentă consumat seara, înainte de culcare, poate induce un somn liniștit și odihnitor la cei stresați, agitați sau insomniaci.

În timpul zilei, ceaiul de mentă îmbunătățește funcțiile cognitive. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Neuroștiințe a arătat că ceaiul de mentă mărește atenția și capacitatea de concentrare.

Un alt studiu, realizat la Universitatea din Cincinnati, a arătat că inhalarea parfumului de mentă are efecte mult mai puternice decât consumarea ceaiului.

Cercetătorii au investigat efectele aromaterapiei asupra unor persoane în timpul efectuării unor teste. Aceștia au difuzat ulei esențial de mentă difuzat în camera de testare. Participanții au raportat o creștere a puterii de atenție și concentrare.

Explicația constă în faptul că mirosul de mentol stimulează hippocampusulcentrul de memorie al creierului.

Aromaterapia cu ulei de mentă este indicată îndeosebi persoanelor care învață pentru teste sau examene, precum și celor care au o activitate intelectuală intensă.

Pe lângă faptul că are efecte stimulente la nivel cerebral, acesta reduce oboseala mentală. Uleiul esențial de mentă are efecte înviorătoare, revigorante, răcoritoare și antispasmodice.

Studiile efectuate la Institutul Sense of Smell au confirmat faptul că uleiul de mentă crește buna dispoziție și ameliorează simptomele de anxietate și depresie.

Acesta reduce sentimentele de tristețe, crește performanța intelectuală și senzația de bine. Din acest motiv, masarea templelor și aromaterapia cu ulei esențial de mentă sunt recomandate în stări de stres, epuizare și iritabilitate.

_____________________________________________________________________________________________________

Utilizări externe

Acesta poate fi folosit și extern. Aplicat pe tâmple, ușurează durerile de cap și migrenele. Adăugat în băi de picioare, reduce oboseala și durerile de picioare. Poate fi aplicat și sub formă de masaj, pentru reducerea inflamațiilor pielii și calmarea arsurilor solare.

Autoarea Janice Cox, expertă în frumusețe naturală și creatoare de remedii și produse pentru corp, păr și baie, recomandă o soluție energizantă și răcoritoare pe care o putem folosi la dușul de dimineață.

Se amestecă 2-3 picături de ulei esențial mentă cu sucul de la 1 lămâie și 2 căni de apă minerală. Soluția obținută se aplică pe corp cu un burete. Se masează pielea, apoi se face un duș.

___________________________________________________________________________________________________

Alte beneficii ale mentei:

– întărește imunitatea
– calmează disconfortul stomacului
– reduce greața
– combate halena
– susține sănătatea orală
– reduce spasmele și crampele stomacale, musculare și menstruale
– ameliorează simptomele colonului iritabil
– reduce constipația și inflamațiile tractului digestiv

Atenție, menta nu este indicată persoanelor alergice la mentol. Se impune precauție pe perioada sarcinii și alăptării, precum și în cazul persoanelor cu reflux gastroesofagian.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. LIVE STRONG, Benefits of Peppermint Aromatherapy: http://www.livestrong.com/article/132829-benefits-peppermint-aromatherapy/

2. Organic Authority, 7 Fantastic Health Benefits of Peppermint Tea: Are You Drinking Enough? http://www.organicauthority.com/health/5-fantastic-health-benefits-of-peppermint-tea.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.