Clicky

Cele mai bune PLANTE pentru creșterea IMUNITĂȚII și ENERGIEI

Slăbirea sistemului imunitar scade rezistența organismului la infecții și boli, precum și capacitatea sa de a se adapta factorilor de stres.

Foarte multe persoane au astăzi o stare precară de sănătate din cauza imunității scăzute. Vestea bună este că există foarte multe plante cu proprietăți imunostimulatoare care pot fi de mare ajutor.

Echinacea

Echinacea, Ginseng, usturoiul, sunătoarea și ciupercile medicinale sunt doar câteva exemple în acest sens.

Cercetătorii iranieni citează proprietățile imunostimulatoare, antiinflamatoare și antivirale ale plantei echinacea, care este utilă îndeosebi în ameliorarea problemelor aparatului respirator superior. Studiile pe animale au arătat că echinacea are de asemenea efecte antibacteriene și antioxidante.

Unele studii au arătat că echinacea are proprietăți anti-anxietate, antidepresive, citotoxice și antimutagenice.

Planta conține numeroși compuși activi din punct de vedere biologic și farmacologic: alcamide, derivați de acid cafeic, polizaharide și glicoproteine.

______________________________________________________________________________________________________

Pe locul doi în topul plantelor imunostimulatoare este Astragalus. În medicina tradițională chineză este cunoscută ca un tonic general. Are efecte echilibrante asupra sistemului imunitar.

Reglează nivelul imunoglobulinelor, mărește rezistența organismului la factorii de stres, crește energia vitală, protejează ficatul, sistemul cardiovascular și îmbunătățește mai multe funcții din corp. Se găsește la magazinele naturiste, sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

______________________________________________________________________________________________________

O altă plantă din medicina tradițională orientală este Ginseng (panax), considerat a fi cel mai bun tonic imunomodulator și energizant. Conține numeroși compuși farmacologici valoroși: poliacetileni, compuși polifenolici, polizaharide acidice.

Extractele de ginseng sunt folosite pentru restabilirea imunității, creșterea rezistenței la boală și la atacurile microbiene. Sunt utile pentru persoanele extenuate, obosite, cu imunitatea scăzută.

______________________________________________________________________________________________________

Usturoiul este un aliment cu virtuți de medicament. Datorită proprietăților sale imunologice, anti-lipidemice și antibacteriene, este folosit de secole ca mijloc de prevenire a infecțiilor, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Cățeii de usturoi zdrobiți sunt bogați în compuși sulfurici (organosulfurici), responsabili pentru efectele benefice asupra sănătății.

______________________________________________________________________________________________________

Reishi – cunoscută și sub numele de Ganoderma, este o ciupercă medicinală folosită pentru promovarea sănătății și longevității în China, Japonia și alte țări asiatice. Se găsește și la noi, la magazinele naturiste.

Are efecte reglatoare în bolile autoimune și alergice. Ganoderma ajută la modularea sistemului imunitar, la controlul glicemiei, protejarea ficatului și combaterea bacteriilor. Este studiată pentru efectele sale anticancerigene remarcabile.

Cei mai importanți compuși din Ganoderma sunt triterpenoizii și polizaharidele. Aceștia au proprietăți anti-hipertensive, hipo-colesterolemiante, antihistaminice, antitumorale și antioxidante.

______________________________________________________________________________________________________

Sunătoarea, cunoscută pentru efectele sale antidepresive și anxiolitice, este foarte utilă pentru persoanele cu probleme imunitare datorită acțiunii benefice asupra sistemului nervos.

Este un tonic excelent pentru nervi și starea de spirit, ajutând la reducerea stresului. Îmbunătățirea dispoziției duce și la îmbunătățirea imunității și implicit a stării generale de sănătate.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Richard Whelan, Immunity & Immune System Health: http://www.rjwhelan.co.nz/conditions/immunity.html

2. Georgia Schäfer and Catherine H. Kaschula: The Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Organosulfur Compounds in Cancer Chemoprevention, Anticancer Agents Med Chem. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915757/

3. Soowon Kang and Hyeyoung Min, Ginseng, the ‘Immunity Boost’: The Effects of Panax ginseng on Immune System, J Ginseng Res. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/

4. Barrett B., Medicinal properties of Echinacea: a critical review, Phytomedicine. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12622467

5. Pharmacogn Rev. 2015, Manayi A., Vazirian M2, Saeidnia S., Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods, Pharmacogn Rev. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26009695

6. Wachtel-Galor S, Yuen J, Buswell JA, Benzie IFF., Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi): A Medicinal Mushroom, Herbal Medicine, Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition

7. Boh B., Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L., Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds, Biotechnol Annu Rev: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17875480Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

8. Yuen JW, Gohel MD., Anticancer effects of Ganoderma lucidum: a review of scientific evidence, Nutr Cancer. 2005;53(1):11-7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16351502

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *