Serotonina (Hormonul Fericirii): Alimente Care Cresc Nivelul de Serotonină

Fluctuaţiile de temperament, dispoziţia noastră zilnică şi starea de spirit, acestea sunt la fel de schimbătoare ca şi vremea. Ba de multe ori, starea noastră sufletească şi mentală este influenţată de starea vremii, ceea ce nu sună deloc sănătos.

serotonina alimenteVei fi surprins să descoperi mai multe despre serotonină, o substanţă produsă de corpul nostru care are puterea de a ne înveseli, la propriu şi la figurat! Trebuie doar să ştii cum să o stimulezi, astfel încât să devină activă în corpul tău şi să te binedispună.

Alături de endorfină, serotinina este un neurotransmiţător regăsit la nivelul sistemului nervos central şi în tractul gastro-intestinal. Nu degeaba se spune că plăcerea trece prin stomac.

Se pare că serotonina este responsabilă de modul în care mâncăm, dormim sau gândim. Ea stimulează atât funcţia digestivă, cât şi pe cea cognitivă, influenţând apetitul, capacitatea de învăţare şi memorare, calitatea somnului, bătăile inimii sau chiar coagularea sângelui.

Serotonina şi depresia

Pe scurt, serotonina este un hormon unic de care atârnă starea noastră de linişte, de calm interior sau de bucurie. Persoanele depresive, anxioase sau mereu tulburate şi obosite de lipsa de somn au un nivel scăzut de serotonină. La femeile aflate în perioada de menstruaţie sau menopauză, serotonina scade mai mult din cauza scăderii nivelului de estrogen. Aceşti doi hormoni sunt strâns legaţi.

Creierul bărbaţilor produce de două ori mai multă serotinină decât femeile. De aceea femeile sunt mai depresive decât partenerii lor de viaţă.

Ce alimente stimulează serotonina?

Ce să faci ca să ai mai multă serotonină? Din fericire, serotonina se găseşte în alimente. Ea este de altfel prezentă şi în animale, în plante şi mai ales în ciuperci. Antidepresivele au la bază serotonină chimică, care pot ameliora o stare psihică deteriorată, însă aşa cum bine ştim, aceste medicamente produc efecte secundare.

Cel mai sănătos este să încercăm să luăm serotonina pe cale naturală. Există o serie de alimente care stimulează şi reglează cantitatea de serotonină din corp, aducându-ne mai multă linişte şi un somn de noapte odihnitor.

Alimente care stimulează serotonina – pentru micul dejun:

• Lapte, cacao, cafea
• Cereale, pâine integrală, tofu, ouă
• Cireşe, prune, portocale, grepfruit, banane, ananas, avocadp, migdale, curmale

Alimente care produc serotonină – pentru masa de prânz:

• Carne de pui, peşte
• Orez, cartofi, paste, boabe de fasole, varză de Bruxelles, spanac
• Soia, usturoi, alge
• Ciocolată, îngheţată, bomboane

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

2 comentarii

  1. Un articol educativ , felicitari .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.