Bitter suedez original – reţetă de preparare în casă
La capitolul elixiruri vindecătoare din farmacia naturii, nimic nu pare să întreacă virtuţile terapeutice ale bitterului suedez.
Acest leac tămăduitor acţionează atât asupra trupului, cât şi a psihicului şi planului emoţional.
Conține substanţe active amare care eliberează mintea de stres și tensiune nervoasă ce pot declanşa boli puternice.
Bitter suedez – rețeta originală
Reţeta originală a bitterului suedez nu o mai ştie nimeni însă, exact aşa cum a fost ea preparată pentru prima dată.
Astăzi există mai multe versiuni ale bitterului suedez din 32 de plante.
Acestea pot avea 16 plante, 8 sau chiar 100 de plante. Cu toate acestea, variantele româneşti din comerţ sunt extrem de eficiente.
> Formula de Bitter Suedez „Votis” – conţine 12 plante şi este similară cu reţeta folosită de Maria Treben, cea care a readus bitterul suedez pe piaţă. Acest leac este ideal pentru toate afecţiunile stomacului, ficatului, rinichilor fiind un tonic digestiv de excepţie. Este recomandat în constipaţii, indigestii, dispepsii, afecţiuni hepato-biliare. Cel mai surprinzător, este că această versiune de Bitter are efecte reglatoare senzaţionale asupra sistemului nervos şi endocrin.
> Formula de Bitter Suedez „Elixir Dacic” – conţine 32 de plante şi este produs de Dacia Plant. Este o formulă preparată pe baza reţetei originale a bitterului suedez, îmbogăţită cu extracte din ierburi medicinale româneşti. Deci este un leac mult mai puternic pentru infecţii, boli de ficat, răni şi cicatrici. Acest tip de bitter este folosit pentru tratarea bolilor deja existente, şi neapărat pentru prevenire.
Bitter Suedez – Reţeta clasică
Această variantă conţine 12 plante din cele mai puternice, şi este uşor de preparat acasă.
– Se foloseşte un borcan cu filet de 2 litri. Se adaugă câte 2 linguriţe din următoarele plante măcinate prin râşniţa de cafea sub formă de pulbere:
1. Pelin
2. Anghinare
3. Foi de dafin
4. Iarbă de troscot
5. Rădăcină de angelică
6. Boabe de ienupăr
7. Frunze de frasin
8. Flori de salcâm
– Se adaugă apoi câte o linguriţă din următoarele plante:
9. Pulbere de răşină de brad
10. Rădăcină de urzică
11. Seminţe de fenicul
12. Pulbere de şofran (o jumătate de linguriţă)
– Se amestecă plantele, şi se toarnă peste ele un litru jumate de alcool alimentar de 50-60 de grade.
– Borcanul se închide ermetic şi se lasă la macerat 14 zile.
– După cele 2 săptămâni, preparatul obţinut se filtrează cu ajutorul unui tifon şi se depozitează într-o sticlă, la loc răcoros şi întunecos.
Din acest preparat se iau câte 1-3 linguriţe pe zi diluate în apă sau ceai, de regulă înainte de cele trei mese ale zilei.