Clicky

Sirop de URZICI – rețeta dr. Constantin Drăgulescu

Urzicile proaspete, culese primăvara, constituie o hrană întăritoare și totodată un mijloc natural de curățare a organismului, care a acumulat multe toxine în perioada iernii.

Sunt bogate în clorofilă, săruri minerale – fier, potasiu, magneziu, calciu, siliciu, fosfați, și vitamine – A, B, C, KPuțini dintre noi știm că urzicile au și proteine. De altfel, conțin foarte mulți aminoacizi.

Au proprietăți depurative și diuretice, remineralizante, revigorante, imunostimulatoare, antimicrobiene, hipoglicemiante, hemostatice și hepatice.

Frunzele verzi pot fi adăugate în salate, în supe și ciorbe, în mâncăruri fierte, în chiftele, drob sau diferite umpluturi pentru plăcinte.

Sau pot fi folosite la prepararea unui sirop cu efecte tonice și curative.

Sirop de urzici cu miere – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de urzici tinere
• 1 litru de apă
• 500 g de miere

Preparare

Urzicile se spală bine, apoi se dau prin robot sau prin mașina de tocat carne. Pasta obținută se pune într-o cratiță. Se adaugă 750 ml de apă și se pune la fiert. După câteva clocote, amestecul se strecoară printr-un tifon, iar sucul rezultat se amestecă apoi cu miere de albine.

Pasta obținută se pune din nou la fiert cu 250 ml de apă și se mai lasă puțin, până se îngroașă. Se păstrează în sticle bine închise, la frigider.

_________________________________________________________________________________________________

Dacă nu doriți să fierbeți mierea, puteți folosi zahăr brut, sau renunțați la ultimul pas al rețetei. Fierbeți urzicile până când lichidul scade bine, apoi amestecați-l cu mierea de albine.

O altă variantă ar fi să preparați acest sirop prin macerare, fără fierbere, după rețeta cercetătoarei Virgina Ciocan. Găsiți rețeta în acest articol

Indicații terapeutice

Consumul de urzici are efecte bune asupra persoanelor anemice, slăbite, obosite, cu imunitatea scăzută, cu rinită alergică, dureri musculare și articulare, eczeme, prostată mărită, infecții urinare. Urzicile ajută la curățarea sângelui, eliminarea toxinelor, a sărurilor și acidului uric (în gută, reumatism), la stoparea hemoragiilor, tratarea afecțiunile respiratorii (tuse, astm, bronșită).

_________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții

Femeile gravide trebuie să evite consumul de urzici, deoarece acestea pot cauza pierderea sarcinii. Persoanele cu diabet trebuie să-și monotorizeze nivelul zahărului din sânge pe durata unei curei cu urzici. Întrucât au efecte diuretice, se impune precauție la persoanele cu afecțiuni renale sau vezicale. 

Urzicile pot interacționa cu medicamentele anticoagulante, antiplachetare, medicamente pentru hipertensiune arterială, diuretice, anti-diabetice, litiu și antiinflamatoare nesteroidiene. 

__________________________________________________________________________________________________

 

Bibliografie:

1. Dr. Constantin Drăgulescu, Plantele alimentare din flora spontană a României, Ed. Sport-Turism, București, 1991, p. 174

2. Virginia Ciocan, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Ed. Universitară, 2012, p. 91-92

3. University of Maryland Medical Center, Stinging nettle: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/stinging-nettle

Citeşte mai multe despre:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *