Trei Fraţi Pătaţi – Proprietăți și Tratamente

Trei-fraţi-pătaţi nu este un nume de roman, ci un nume popular de plantă medicinală. Această planta creşte la margine de drum în diferite colori vii: alb, mov, galben sau albastru. La o primă vedere, această plantă arată ca toporaşii pe care îi culegem primăvara. Aspectul ei delicat ascunde însă puternice proprietăţi medicinale, exploatate cu succes astăzi de naturişti.

trei-frati-patati-viola-tricolor

Trei Fraţi Pătaţi – Proprietăți și Tratamente

Legenda numelui

Trei Fraţi Pătaţi (Viola tricolor) se mai numeşte în folclor şi „catifeluţa” sau „panseluţa sălbatică”. Numele popular are la bază legenda celor trei fii de îmăpăraţi. Povestea spune că pe când aceştia se luptau cu un balaur, au fost ameninţaţi că o mare nenorocire se va abate asupra lor dacă îl vor omorî. Neascultând de balaur, viejii fraţi l-au ucis.

Atunci chipurile lor s-au umplut de bube, umbrindu-le frumuseţea tinerească. Văzând aceasta, cei trei feciori s-au rugat la Dumnezeu să îi ajute. Domnul însă, ascultându-le ruga, i-a transformat într-o plantă frumoasă, înzestrată cu puterea de a vindeca bolile de piele. Aşa a apărut numele de Trei-Fraţi-Pătaţi.

Tratamente interne și externe

– Alergii respiratorii
– Bronşită, astm, tuse convulsivă
– Infecţii alimentare, intoxicaţii
– Tumori maligne
– Cancer la sân
– Cancerul pulmonar
– Epilepsie la copii
– Alergii cutanate

Se foloseşte cu precădere în tratarea rinitei, rinosinuzitei şi a leucoreei. În medicina veterinară, acţionează împotriva căderii blăniţei la pisici.

Preparate din Trei Fraţi Pătaţi

___________________________________________________________________________________________

Din plantă se folosesc părţile aeriene, acestea având rolul suprem de a elimina toxinele din organism, şi de a vindeca numeroase boli infecţioase sau alergii. Dar să vedem cum o putem pregăti spre consum.

Infuzia combinată se face din 2 linguri de flori şi frunze uscate – mărunţite uşor şi o cană de apă. Se lasă la înmuiat peste noapte, apoi se scurge licoara. Planta rămasă se fierbe, se răceşte jumătate de oră, apoi se filtrează. Se amestecă cele două rezultate şi se urmează o cură cu câte 3-4 căni pe zi. Se ia pe stomacul gol.

Pulberea de Trei-fraţi-pătaţi se prepară din planta uscată, măcinată. Se cerne prin sita de făină şi se ia pe stomacul gol câte o linguriţă rasă, cu apă. Pentru un efect optim, este bine ca praful să se ţină sub limbă câteva minute.

Tinctura de Trei Frați Pătați se face din planta mărunţită fin. Se folosesc 20 linguri de pulbere, 2 pahare de alcool alimentar de 90 de grade şi un pahar de apă. Se amestecă toate într-un borcan cu filet şi se lasă la macerat pentru 10 zile. Tinctura se strecoară prin tifon.

Cataplasma se face din iarba uscată, măcinată. Se amestecă 2-3 linguri cu apă călduţă până se formează o pastă. Se aplică direct pe zona afectată şi se lasă timp de o oră.

___________________________________________________________________________________________

Trei Frați Pătați – Contraindicații 

Nu există efecte adverse majore. Numai în cazul unei supradozări, planta poate provoca vărsături, greaţă, diaree sau iritaţii la nivelul pielii. Consumul recomandat zilnic este de 18 grame la adulţi şi 4 grame la copii.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.