Culcați-vă înainte de ora 23:00 și nu vei mai avea pofte incontrolabile de dulciuri și carbohidrați – nutriționistul Cori Grămescu

În contextul unei discuții despre slăbit, nutriționistul Cori Grămescu reamintește cât de important este somnul.

Oamenii nici nu realizează cât de mult contează în procesul de slăbire să te culci devreme.

Culcati-va mai devreme

Culcati-va mai devreme: La Măruță

Somnul ajută la menținerea greutății corporale

Cori Grămescu – nutriționist și instructor de pilates – include somnul în rândul obiceiurilor sănătoase care facilitează efortul de a pierde în greutate.

Somnul nu te face să slăbești, însă are un rol-cheie în acest sens. Practic, el ajută la reglarea hormonilor asociați cu apetitul și sațietate.

De aici rezultă limpede că dacă te odihnești suficient în timpul nopții, nu vei avea probleme cu apetitul în ziua următoare. Dimpotrivă, dacă te culci foarte târziu, sunt șanse mari ca a doua zi să umbli numai după dulciuri.

Somnul influențează hormonii sațietății și apetitul

Cori a observat cu îngrijorare că foarte multe din clientele cu care lucrează se duc la culcare după miezul-nopții.

„Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să mutăm ora de culcare înainte de 23:00”.

Un organism epuizat din cauza lipsei de somn va cere imperativ carbohidrați și zahăr. Aceste surse de energie nu sunt însă cele mai sănătoase.

„Lipsa somnului crește preferința alimente dulci sau bogate în carbohidrați: biscuiței, paste, pizza, covrigi”.

Sfatul nutriționistului este simplu, dar uneori greu de pus în practică: Culcă-te înainte de ora 23:00 și nu vei mai avea o poftă incontrolabilă de făinoase și dulciuri hiper-calorice pe parcursul zilei.

„În momentul în care suntem nedormiți ne este mai foame, și avem o preferință crescută pentru alimentele bogate în energie”.

Nu subestimați puterea vindecătoare și profilactică a somnului!

Cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc mai mare de deces. Somnul este elementul care asigură auto-repararea corpului. El previne totodată excesul ponderal și bolile de inimă.

„Privarea de somn e corelată cu scăderea productivității la serviciu, consumul excesiv de alcool sau de băuturi dulci, obezitatea sau problemele de sănătate mintală”.

Somnul ajută la scăderea hormonilor de stres și detensionează sistemul nervos. Reduce tensiunea arterială și implicit riscul de accidente vasculare cerebrale și infarct miocardic.

Printr-un somn odihnitor ne asigurăm de asemenea o dispoziție bună. Oboseala datorată nedormitului ne face iritabili, agitați, enervați, extremiști, deprimați, lipsiți de randament pishic.

Să nu uităm că prin somn, creierul se reîmprospătează și se curăță. Acest lucru este vital pentru memorie și concentrare.

Ce să faci ca să dormi mai bine

Dacă aveți probleme cu somnul, încercați să respectați ciclul somn-trezire. Acest lucru înseamnă să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră.

Dacă vei reuși să faci asta pentru câteva săptămâni consecutiv, vei vedea că începi să te trezești fără alarmă și ai mai multă energie în timpul zilei.

Expuneți-vă dimineața la lumina naturală, iar seara stingeți ecranele cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina albastră perturbă melatonina.

Surse articol:

1. Acasă la Măruță, Cori Grămescu despre nutriție, vindecare și un stil de viață sănătos: https://www.youtube.com/watch?v=JAfRdxbVu_Y&ab_channel=AcasaLaMaruta
2. Cori Grămescu, Care sunt beneficiile unui somn bun: https://yummdiet.com/the-benefits-of-a-good-night-sleep/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.