Inteligența Artificială crede că anularea voturilor este o subminare a democrației. O analiză uluitoare făcută de Chatpbt și soluții propuse
O studentă a chestionat problema anulării voturilor din România în „opinia” inteligenței artificiale.
A întrebat Chatgpt.com (Google) și a primit o adevărată o analiză „inteligentă” care ar putea da lecții chiar și serviciilor CSAT.
Am întrebat inteligența artificială ca și cum mi-aș fi întrebat profesorii
Studenta în cauză dorea să afle ce se poate face în cazul deciziei de anulare a alegerilor dintr-o țară. Întrucât a auzit destul răspunsuri peste tot, a vrut să afle ce crede și Inteligența Artificială, ce cauze incriminează și ce soluții oferă.
Studenta nu și-a dezvăluit identitatea și nici locația. Nu a spus că ar fi vorba despre România, ca să nu influențeze răspunsurile.
Răspunsurile au fost nu doar foarte clare, dar și foarte inteligente.
Anularea unor alegeri în curs este incompatibilă cu principiile democratice
Întrebare: Mai este democratică anularea unor alegeri prezidențiale în curs?
Răspuns AI: „Anularea unor alegeri în curs este o măsură extrem de gravă și, în majoritatea cazurilor, incompatibilă cu principiile democratice. Într-un sistem democratic autenic, procesul electoral este sacru, iar întreruperea aacestuia subminează încrederea publicului în instituții și poate genera instabilitate”.
Anularea alegerilor ar putea fi argumentată doar de anumite circumstanțe:
1. fraudă electorală masivă dovedită în timp real;
2. probleme tehnice grave cu sistemul de vot sau infrastructura electorală;
3. calamități sau situații de urgență.Este o măsură antidemocratică
Anularea alegerilor devine nu doar nedemocratică, ci chiar anti-democratică, în următoarele cazuri:
– S-a petrecut fără motive valide sau fără tranparență, mai ales dacă scopul este manipularea rezultatelor în favoarea unei părți.
– Decizia a fost luată de o entitate partizană, precum guvernul sau un lider politic.
– A apărut într-un mod nejustificat și arbitrar, fără consultarea cetățenilor sau a observatorilor internaționali.
Dat fiind faptul că decizia de anulare a turului I de alegeri a fost luată după o validare inițială și începerea turului II în Diaspora, ea nu poate fi considerată decât o subminare a democrației.
„Anularea în timpul desfășurării alegerilor este, de regulă, considerată o încercare de subminare a voinței poporului, mai ales dacă motivele sunt politice”.
Soluții democratice
Când a cerut soluții de rezolvare democratică a acestei probleme, Chatgpt a răspuns:
„Alegerile ar trebui reluate doar după o investigație transparentă, iar vinovații pentru eventualele nereguli ar trebui trași la răspundere.
Observatorii independenți trebuie să fie implicați în proces, pentru a asigura credibilitatea alegerilor viitoare”.
Semnele instaurăriiunui regim comunist
Care sunt semnalele care ne avertizează că suntem pe cale să asistăm la instalarea unui noi regim de tip comunist în țară, AI a dat răspunsuri cât se poate de vizibile deja în societatea noastră:
× o tranziție treptată sau bruscă către un sistem politic autoritar, în care statul controlează toate aspectele economice, sociale și politice
× limitarea libertăților civile și politice
× restricționarea libertății de exprimare
× apare cenzura în mass-media
× criticile la adresa guvernului în funcție sunt sancționate sau pedepsite
× vocea jurnaliștilor indepenenți este redusă la tăcere
× statul începe să controleze toate mijloacele de informare cu scopul de a manipula opinia publică
× se începe o marginalizare sau chiar o interzicere a partidelor opozante, favorizând ca un anumit partid, de obicei cel comunist, să devină dominant.
× Inducerea fricii ca mijloc de control social, pentru descurajarea opoziției.
× Se promovează frica de niște așa-ziși dușmani externi sau elemente interne subversive prin campanii publice de intimidare.
× Au loc represalii asupra familiilor: dacă cineva critică regimul, familia acestuia devine persecutată pentru a descuraja opoziția.
× Crearea imaginii „dușmanului poporului – o tactică ce distrage atenția poporului de la problemele reale și le îndreptează spre nemulțumirea față de un țap ispășitor.
× Opozanții politici devin d„ușmani ai poporului”.
× Oricine critică regimul este etichetat ca „trădător” sau „agent al intereselor străine”.
× Mass-media controlată de regim difuzează fermanent știri și mesaje care demonizează „dușmanii poporului”.Ce ar trebui să facă populația unei astfel de țări
AI a dat trei soluții:
1. Resistență pașnică – prin mișcări care promovează solidaritatea și încrederea între cetățeni.
2. Conștientizarea – prin educarea populației despre tacticile folosite de rgeim pentru manipularea fricii și urii.
3. Sprijin internațional – prin implicarea unor organizații din afară și a unor aliați care să documenteze abuzurile și să exercite presiuni asupra regimului.
Chatgpt mai „crede” că voința poporului trebuie respectată, indiferent de candidatul ales.
„Un element esențial al democrației este respectarea votului cetățenilor. Dacă majoritatea populației alege un candidat, inclusiv unul acuzat pe nedrept de simpatii politicie sau ideologice, acea alegere trebuie respectată”.
Articolul integral și toate răspunsurile la întrebările studentei le găsiți aici: https://www.activenews.ro/stiri/Scutim-Serviciile-Secrete-de-un-nou-Raport-catre-CSAT.-O-studenta-a-intrebat-Inteligenta-Artificiala-ce-se-poate-intampla-unei-tari-si-unei-natiuni-cand-se-anuleaza-alegerile-in-defavoarea-unui-candidat-de-dreapta-acuzat-in-mod-fals-de-rusofilie.-A-193816