Stropiți grădina și solarul cu ciuperca de grâu (Trichoderma) – 100% naturală și ecologică, protejează plantele de boli și le ajută să crească
Pentru a începe o agricultură ecologică sustenabilă, chiar și una de proporții mici, la tine în grădină, necesită puțin curaj.
Unii au avut acest puțin curaj și au început treptat să schimbe tratamentele pentru grădină.
Dacă și voi vreți să faceți acest pas și să folosiți soluții naturale pentru stropirea grădinii sau a solarului, încercați ciupercile de grâu.
Cuprins
Agricultură ecologic la tine în grădină
Agricultura ecologică propune soluții naturale de protecție împotriva bolilor plantelor. Acestea sunt bazate pe organisme benefice.
Trichoderma este una din ele. Această ciupercă biologică este folosită în special pentru combaterea bolilor care se transmit din sol către plante. Ciupercile Trichoderma pot fi folosite și la culturile de cereale.
Ciuperca de grâu Trichoderma – soluție naturală pentru bolile plantelor
Specia Trichoderma este folosită în mod special pentru controlul bolilor care apar la nivelul solului și a frunzelor unor plante.
Trichoderma are dublu rol: previne boala și totodată promovează creșterea plantelor. Ea îmbunătățește practic utilizarea eficientă a nutrienților de către plantă și îi mărește rezistența.
Pentru a avea o cultură ferită de infecții și boli, este crucial să întărești imunitatea plantelor. Nu trebuie să le lași să ajungă să se îmbolnăvească.
Iar ciuperca Trichoderma este foarte eficientă în acest sens. Fiind un produs natural, protejează mediul de poluarea agro-chimică.
Cercetătorii consideră Trichoderma un agent de control biologic sigur, eficient, ieftin și ecologic pentru diferite culturi. Ajută la prevenirea și controlul bolilor fungice și nematode la plante.
Cum se folosește ciuperca de grâu
Căutați ciuperca Trichoderma viride pe internet. După ce o procurați, o veți putea folosi imediat.
Pe canalul de Youtube „Ferma Emigranți în Grădină-Transylvanian Farm” veți găsi modul de utilizare. Autoarea filmulețului arată cum o folosește pentru a-și feri grădina de boli în mod natural.
Alexandra spune că ciuperca poate preveni dezvoltarea manei la roșii sau întârzie apariția ei.
Soluție antifungic naturală din ciuperca de grâu
Ciuperca Trichoderma este crescută pe mediul de grâu și este naturală. Inclusiv copiii pot pune mâna în această soluție sau pe plantele stropite cu această ciupercă, fără să pățească nimic grav. Este un insecticid natural și ecologic.
Se pune toată ciuperca dintr-o cutie într-o găleată de 10 litri. Se umple cu apă și se amestecă bine cu mâna, pentru a desface boabele de grâu.
Mod de preparare și utilizare
Cu o sită, scoateți ciuperca din apă (adică boabele de grâu). Nu e obligatoriu să o scoateți pe toată. Veți rămâne cu 10 litri de soluție concentrată. Aceasta va trebui diluată.
Se amestecă 1 litru de concentrat cu 10 litri de apă curată.
Fiecare plantă se stropește cu câte o cană de 1 litru de soluție diluată. Soluția se pune la rădăcină.
Efecte
Soluția obținută din această ciupercă va produci spori în sol, care vor oferi protecție plantei împotriva atacului patogenic.
Alexandra spune că, în câțiva ani, această soluție poate salva grădina de numeroase infestări și boli.
„Să știți că din momentul în care renunțăm la chimicale – și sub nicio formă nu vrem să le folosim pe pământul nostru, în grădina noastră – în câțiva ani pământul se va transforma cum nu puteți crede”.
Îngrășămintele și pesticidele chimice folosite astăzi pe scară largă duc în timp la distrugerea mediului ecologic al terenurilor agricole.
Apar boli ale plantelor, se înmulțesc insectele dăunătoare, iar reziduurile de pesticide ajung să polueze culturile, pământul, apa și aerul.
Odată ce folosești soluțiile naturale potrivite, totul va începe să meagră bine. Trebuie doar să ai încredere în faptul că solul și mediul vor lucra singure, șa cum știu ele mai bine.
„Ecosistemul lucrează pentru noi și noi îl ajutăm”, spune Alexandra.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Rostopasca, un insecticid natural puternic – cum să o folosești
Tătăneasa face minuni în grădină – fertilizant, insecticid, polenizator
3 pesticide și insecticide naturale eficiente
Surse articol:
1. Yao X, Guo H, Zhang K, Zhao M, Ruan J, Chen J. Trichodermaand its role in biological control of plant fungal and nematode disease. Front Microbiol. 2023 May 3;14:1160551. doi: 10.3389/fmicb.2023.1160551. PMID: 37206337; PMCID: PMC10189891.
2. Deepa, M.Y. Sreenivasa, Chapter 13 – Biocontrol Strategies for Effective Management of Phytopathogenic Fungi Associated With Cereals, Editor(s): Jay Shankar Singh, D.P. Singh, New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering, Elsevier, 2019, Pages 177-189, ISBN 9780444641915, https://doi.org/10.1016/B978-0-444-64191-5.00013-4 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444641915000134)
3. Ferma Emigranți în Grădină-Transylvanian Farm, Cum feresc grădina de boli, în mod natural: https://www.youtube.com/watch?v=Oe0KJ8J-SkQ&ab_channel=FermaEmigran%C8%9Bi%C3%AEnGr%C4%83din%C4%83-TransylvanianFarm%F0%9F%8C%9F