Dacă spargi un ou crud în răsadurile de roșii vor crește puternic! Mit sau adevăr?

Pe internet circulă tot felul de soluții de grădinărit. Unele din ele sunt testate și confirmate de experința multor utilizatori. În schimb, altele pot fi chiar dăunătoare.

Utilizarea cojilor de ou ca fertilizant pentru plantele de legume este o pratică veche. Acestea furnizează nutrienți care ajută plantele să crească și să se dezvolte mai bine.

Ou crud in rasadurile de rosii

Ou crud in rasadurile de rosii: Eric Savage / Rachel Tayse

Oul – fertilizant natural eficient

Fertilizarea răsadurilor de roșii cu ou întreg, crud, este o practică apărută recent pe rețelele de socializare.

Dacă vrei să ai roșii mai bune și mai sănătoase, când sapi groapa să pui răsadul de tomate, sparge un ou crud.

Teoretic, calciul din ou trebuie să intre în sol și să fie preluat de rădăcinile plantei. Acesta va preveni putrezirea tomatelor. În plus, va constitui drept hrană pentru microorganismele din sol.

Dezavantajele fertilizării cu ou crud

Există însă câteva probleme. Dacă solul are o concentrație mare de azot și un pH mic, nu va putea absorbi calciul în mod optim.

Chiar dacă oul este bogat în calciu și îl punem direct la rădăcina plantei, aceasta nu-l va putea accesa. De aceea este indicat să testați pH-ul solului înainte de a cultiva ceva în grădină. Reduceți cantitatea de azot introdusă în sol după ce plantele încep să dea muguri.

Dacă nu îngropați oul adânc, acesta va începe să miroasă urât și cel mai probabil va atrage rozătoare care vor strica planta pentru a ajunge la ou.

Mai eficiente decât oul întreg sunt cojile de ouă. Acestea nu produc miros și nu atrag dăunători. În plus, calciul din ele ajunge mai repede în sol.

Cum să folosești cojile de ouă ca fertilizant

Există mai multe moduri de a folosi cojile de ouă ca îngrășământ. Cojile colectate se lasă la uscat, se macină și se presară în pământ.

Sau se pun la macerat înainte de a le introduce în pământ. În acest mod, calciul din ele va avea un grad mai mare de absorbție în sol.

Cercetătorii din cadrul Universității din Minnesota au testat o soluție din apă distilată și coji de ouă fierte și au descoperit că aceasta are cantități ridicate de calciu și potasiu, care servesc ca nutrienți atât pentru florile, cât și pentru fructele plantelor.

Această soluție poate fi folosită la irigarea plantelor, la rădăcină. Se poate aplica și pe frunze, prin pulverizare. Frunzele vor prelua nutrienții din soluție în sistemul lor vascular.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe acest subiect:

Soluție de calciu din coji de ouă pentru tomate, ardei și alte plante din grădină
3 macerate din plante cu rol de fertilizant pentru grădina de legume
Cojile de ceapă – fertilizant și leac contra dăunătorilor din grădină!
Îngrășământ natural pentru răsadurile de roșii, ardei și castraveți

Surse articol:

1. Mesyna: https://www.instagram.com/p/C6oRcLBN1lR/
2. Bonnie L. Grant, Using eggs as plant fertilizer: tips for fertilizing with raw eggs, Gardening Know How: https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/fertilizing-with-raw-eggs.htm
3. Alia Hoyt, House Digest, Why you should think twice before cracking an egg into your tomato plants: https://www.housedigest.com/1484963/avoid-crack-egg-garden-planting-hack-pests/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.