Secretele cultivării și creșterii busuiocului în grădină sau în ghiveci
Busuiocul este o plantă care merită crescută în grădină sau la ghiveci.
Unul din motive? Cultivarea lui este foarte ușoară și rapidă, bogată în roade.
Cuprins
Busuiocul – descriere
Busuiocul face parte din aceeași familie cu menta (Lamiaceae). Ambele sunt iubite pentru aroma lor intensă și dulceagă.
Deși este originar din India, busuiocul este asociat cel mai mult cu mâncărurile italiene (ex. pesto).
Sunt mai multe varietăți, fiecare cu gustul său specific. Soiul Ocimum basilicum are o aromă delicată de lămâie și mentă. Altele aduc ușor cu scorțișoara sau cu lemnul dulce.
Există și specii de busuioc care au frunzele mov sau creponate.
Florile acestei plante atrag polenizatorii și resping insectele dăunătoare.
Nu doar frunzele, ci și florile sunt comestibile. Pot fi folosite în salate, în băuturi sau la gătit.
Secretele creșterii și îngrijirii busuiocului
Indiferent de soiul de busuioc pe care îl alegi, va crește ușor.
Această plantă are nevoie de un climat cald și de un loc însorit. Se descurcă bine și în solul din curte sau din grădină, și în ghivece.
Are un ritm rapid de creștere.
Dacă îi vei oferi suficentă lumină și căldură, vei putea culege primele frunze în circa o lună și jumătate. Poate ajunge până la o înălțime de 45-60 cm.
Lumina
Busuiocul trebuie expus la soare. Unele varietăți cresc fără probleme și în zonele mai umbroase, atât timp cât temperatura este mare.
Are nevoie de 6-8 ore de soare din plin zilnic pentru a crește optim.
Cu cât mai mult soare primește, cu atât mai puternic va crește și mai mare va fi imunitatea lui la boli.
În perioadele caniculare trebuie ținut la umbră.
Solul
Busuiocul iubește solurile umede, cu un drenaj bun. Preferă solurile bogate, cu un pH acid spre alcalin (5.1-8.5).
Apa
Udați planta regulat. În zilele călduroase are nevoie zilnic de apă. Asigurați-vă că recipientul în care stă are găuri de scurgere.
Stropiți frunzele pentru a păstra un mediu umed în jurul lui.
Temperatură
Fiind un iubitor de căldură, busuiocul are nevoie de o temperatură ridicată constantă (21 de grade Celsius în timpul zilei și 10 grade noaptea).
Frunzele sale delicate sunt extrem de sensibile la frig și îngheț. Negreșit va muri în toamnă dacă nu îl acoperiți cu o husă când dă frigul.
Husa nu trebuie să atingă deloc frunzele, deoarece gheața le va vătăma iremediabil.
Atacatori
Busuiocul la ghiveci este o țintă bună pentru afide. Cel cultivat afară poate fi atac de melci sau gândaci.
Stropiți planta cu o soluție din 2 lingurițe de săpun lichid și 3,7 litri de apă.
Citește și – 9 tratamente naturale împotriva afidelor
Cum se plantează busuiocul
Datorită faptului că este o plantă de vreme caldă, poate fi cultivat și în condiții de solar.
Dacă porniți de la semințe, puneți-le în pământ cu circa 6 săptămâni înainte de ultimul îngheț. Țineți-le în interior până când vremea se încălzește.
Durează 2-3 luni după însămânțare până când veți puteți culege primele roade.
Când planta a atins înălțimea de 15 cm. ciupiți regulat vârfurile frunzelor, pentru a preveni înflorirea pe termen lung și a produce mai multe frunze.
Pentru cultivarea la ghiveci, este indicat să optați pentru un soi de busuioc care nu crește foarte înalt. Cele care ating o înălțime de 15 cm. se descurcă mai bine în recipiente.
Înflorește începând cu luna iunie și până dă primul îngheț.
Nu este o plantă toxică, însă are efecte insecticide, adică respinge insectele distrugătoare.
Citește și – Ceaiul de busuioc ajută în răceli, balonare, colici și infecții
Sursa: Semințele de busuioc au beneficii impresionante – cum să le folosim
Cum să cultivi busuiocul la ghiveci
Puteți folosi orice fel de ghiveci, însă este de preferat să optați pentru vase mari și adânci.
Este important să îi oferiți spațiu să se dezvolte. Plantele nu trebuie înghesuite, deoarece vor fi mai predispuse la boli fungice.
Plantați-le la o distanță de 15-20 de cm. între ele dacă vreți să se dezvolte în voie.
Asigurați-le un sol umed. Verificați nivelul de umiditate cu degetul, în fiecare zi.
Dacă este uscat, udați planta. Ghiveciul trebuie prevăzut cu un drenaj eficient, pentru ca apa să nu băltească în tăviță și rădăcinile să stea în apă.
Primele frunze pot fi culese când planta a crescut până la 15-20 de cm. înălțime.
Rupeți frunzele în mod regulat, pentru a ajuta planta să-și păstreze vigoarea și să dea noi frunze.
Utilizări culinare
Frunzele de busuioc pot fi adăugate în salate sau băuturi. Le puteți usca sau congela.
De pildă, puteți mixa frunzele proaspete cu ulei de măsline și turna amestecul în tăvița pentru cuburi de gheață.
După ce au înghețat, scoateți-le și păstrați-le în pungi la congelator. Le puteți adăuga în supe sau alte mâncăruri. Este indicat să le puneți la urmă, pentru a-și păstra proprietățile.
Busuiocul este foarte bun pentru pesto, sandvișuri, pizza, lasagna și salate sau orice fel de mâncăruri cu roșii.
Citește și – Busuiocul alungă oboseala mentală – motive să îl folosești mai des la gătit
Sursă articol: Marie Iannotti, Sweet Basil Plant Profile, The Spruce: https://www.thespruce.com/how-to-grow-basil-plants-1402624