Un ghiveci cu Limba Soacrei produce oxigen pentru 4 persoane – beneficii și îngrijire

Articol documentat

Cine nu are un ghiveci cu limba soacrei în casă? Această plantă este foarte populară. Toată lumea o iubește și o apreciază pentru calitățile ei estetice și terapeutice.

În rândurile de mai jos veți descoperi câteva motive pentru care este bine să ai o asemenea plantă în casă, precum și modul de îngrijire.

Limba soacrei beneficii si ingrijire

Limba soacrei (Sansevieria trifasciata) beneficii si ingrijire: Freepik

Limba soacrei – descriere

Limba soacrei este una din cele mai îndrăgite plante decorative. Nu se cultivă în grădini. Este o plantă ornamentală de interior.

Numele ei științific este „Sansevieria tifasciata”. În limbaj popular i se mai spune „limba soacrei”, „sabia Sfântului Gheorghe” sau „planta șarpe”.

Toate aceste denumiri provin de la forma frunzelor sale care seamănă cu o lance, o sabie sau o limbă.

Frumusețea ei se datorează frunzelor înalte, drepte și dungate. Este o plantă care denotă eleganță și emană o energie pozitivă.

Limba soacrei face și flori – mici, de culoare albă-rozalie, care emană un parfum deosebit. Face și fructe, de culoare roșie.

Citește și – Cele mai bune plante de apartament

O singură plantă produce oxigen pentru o familie întreagă

Dacă vei aduce o astfel de plantă în casă vei avea parte numai de beneficii. Pe lângă faptul că poate da o notă de eleganță locului în care este așezată, limba soacrei are capacitatea de a purifica aerul din interior.

Dacă este amplasată în camera de dormit, vom simți efectele ei binefăcătoare deoarece planta eliberează oxigen în special noaptea.

Dr. inginer Marian Mitră Amza spune că o singură plantă produce oxigen pentru o familie întreagă, adică pentru 4 persoane.

Limba soacrei purifică aerul din încăperi

Limba soacrei (sansevieria trifasciata)

Limba soacrei (sansevieria trifasciata)

Limba soacrei absoarbe aerul nociv din încăperi. Este considerată cea mai bună plantă pentru eliminarea poluanților din aer, precum:

  • dioxidul de carbon
  • formaldehida
  • tricloretilena
  • toluenul
  • benzenul
  • xilenul

Acești compuși nocivi pot ajunge în casă prin produsele electrocasnice, haine noi, covoare, vopsele, piesele de mobilier sau materiale de construcții.

Expunerea la acești poluanți poate provoca dureri de cap, probleme respiratorii sau chiar cancer.

Un studiu realizat de NASA pe plante purificatoare, limba soacrei are capacitatea de a menține aerul curat de toți acești agenți poluanți.

Limba soacrei mărește proprietatea antimicrobiană a aerului

Limba soacrei absoarbe și reduce inclusiv nivelul de plumb din aer. Frunzele sale emană fitoncide. Aceste substanțe sunt responsabile pentru capacitatea plantei de a curăța aerul din încăperea în care este pusă.

Fitoncidele au de asemenea efecte antimicrobiene. Ele măresc de 2-3 ori proprietatea antibacteriană a aerului.

Citește și – Plante care purifică aerul din casă și reduc nivelul de toxine, praf și mucegai  – studiu NASA

Limba soacrei îmbunătățește atenția și concentrarea

Un studiu realizat de „American Society for Horticultural Science” a arătat că limba soacrei și alte plante de interior (iedera, palmierul, ficusul, planta păianjen) îmbunătățesc atenția, măresc capacitatea de concentrare și reduc stresul. Studiul a fost realizat pe studenți la universitate.

Cercetările în școli au descoperit că plantele în general absorb toxinele și în același timp oferă oxigen.

Iată un motiv în plus să ne decorăm biroul sau dormitorul cu un ghiveci de limba soacrei. O putem așeza de asemenea în living.

În medicina tradițională, fumigațiile cu frunzele de limba soacrei pot fi folosite împotriva durerilor de cap. Frunzele se ard și se inhalează fumul produs de acestea.

Limba soacrei

Limba soacrei

Limba soacrei – îngrijire

Limba soacrei este foarte ușor de întreținut. Nu este deloc pretențioasă.

Amplasare: Îi place căldura și lumina, dar rezistă bine și în zone de semi-umbră. Dacă vreți ca planta să facă flori, țineți-o la lumină, dar nu în bătaia directă a soarelui.

Temperatură: Locul în care ținem ghiveciul cu limba soacrei nu trebuie să aibă însă o temperatură mai mică de 13 grade Celsius.

Udare: Limba soacrei trebuie udată doar atunci când pământul și-a pierdut umiditatea. Introduceți puțin degetele în pământ și dacă observați că este uscat, înseamnă că are nevoie de udare. Vara se udă mai des, iar iarna o dată la câteva săptămâni.

Înmulțire: Limba soacrei se poate înmulți prin rădăcini sau prin butășirea frunzelor mature. Dacă tăiați o frunză și o înrădăcinați în pământ, din ea va crește o plantă nouă.

Atenție, seva din interiorul frunzelor este toxică pentru animale. La oameni, contactul cu frunza tăiată poate da unele alergii. Așadar, atunci când o tăiați sau o curățați, este bine să purtați mănuși.

Surse articol:

1. Ecology.md., Prin ce este utiă «Limba soacrei»? http://ecology.md/md/page/prin-ce-este-utia-limba-soacrei
2. Ecology.md., Fitoncidele vindecătoare sau de ce ne însănătoșim în pădure: http://ecology.md/md/page/fitoncidele-vindecatoare-sau-de-ce-ne-insanatosim-in-padure
3. TVR 1, În grădina Danei: Cum îngrijim „limba soacrei” şi cum plantăm salvia hispanică: https://www.youtube.com/watch?v=Bp2uEa-It3M
4. Balcony Garden Web, 6 Great Dracaena Plant Benefits (Proven In Studies): https://balconygardenweb.com/dracaena-plant-benefits-facts-proven/
5. Jennifer S. Doxey, Tina Marie Waliczek and Jayne M. Zajicek, The Impact of Interior Plants in University Classrooms on Student Course Performance, American Society for Horticultural Science, Page Count: 384–391, Volume/Issue: Volume 44: Issue 2. Apr 2009: https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/44/2/article-p384.xml

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.