Grădină de legume pe paturi ridicate – avantaje, sfaturi, metodă de construire

Grădina de legume pe paturi ridicate, sau grădinăritul pe paturi ridicate sunt la modă de câțiva ani.

Deși pare o idee nouă, cultivarea legumelor în paturi ridicate nu sunt o inovație a grădinarilor moderni. Dimpotrivă, populațiile pre-hispanice din Anzi le foloseau prin anul 300 î.Hr.

Gradina paturi de legume

Gradina paturi de legume

Ce sunt paturile de legume

Paturile de legume înseamnă o mică investiție pentru orice grădinar începător sau entuziast. Pot fi construite din lemn sau din ciment, sau din alt material rezistent.

Trebuie să cumpărați așadar materialul din care veți realiza cadrul, un pământ potrivit, compost și semințe de legume.

Proiectul este foarte simplu. Durează o zi să îl realizați.

Practic, trebuie să formați un cadru cu patru laturi, ca un țarc. Însă nu trebuie să fie neapărat pătrate sau dreptunghiulare. Pot avea o formă L sau S.

Paturile trebuie să aibă o înălțime minimă de 30 de cm.

Grădină în paturile de legume – avantaje principale

Grădinăritul în paturile ridicate este o metodă ingenioasă de a crește în spații mici, nefolosite sau nefavorabile.

Ideale pentru legume și fructe, se realizează relativ ușor și nu necesită muncă de săpare și întreținere ca în cazul grădinăritului direct în pământ.

Înfrumusețează curtea sau grădina 

Paturile de legume sunt foarte atractive și estetice. Înfrumusețează grădina și îi dau o notă elegantă. De asemenea, riscul de a călca răsadurile sunt minime, deoarece paturile sunt ridicate.

Datorită faptului că sunt atât de bine și frumos îngrădite, paturile de legume dau senzația unei curți îngrijite și curate. Nu murdăresc aleile, iar plantele cresc protejate de dăunători.

Protecție împotriva dăunătorilor

Culturile la înălțime sunt ferite de accesul câinilor și pisicilor. Melcii vor încerca să se cațăre pe pereții patului pentru a ajunge la plante, însă șansele să îi opriți la timp sunt mai mari. Bordurile cu bandă de cupru țin departe melcii.

Pot fi amplasate oriunde 

Cel mai avantajos lucru la grădinile pe paturi ridicate este că ele pot fi construite sau amplasate oriunde!

Poți pune aceste paturi inclusiv în zonele nefavorabile creșterii legumelor, precum pe solurile argiloase, aride sau mâloase.

Paturi de legume

Paturi de legume: www.greenhousemegastore.com

Fructificați orice colțișor din curte pe care nu o folosești amplasând paturi de legume! Feriți-vă să poziționați paturile de legume aproape de stradă.

Posibilitatea de a le personaliza după plac

Grădinile pe paturi pot fi personalizate prin alegerea unui anumit tip de material de construcție. Le puteți realiza din lemn, grinzi, bucăți de gard, cărămizi etc.

Aveți libertate totală să selectați dimensiunea, înălțimea și culoarea paturilor.

Stabiliți dimensiunea lor în funcție de locul în care le veți amplasa și de legumele pe care vreți să le creșteți. Însă nu le faceți prea mari, ca să nu trebuiască să călcați în ele pentru a le uda, îngriji sau recolta roadele.

Un alt sfat este să le faceți o bordură pe care să vă puteți așeza. Astfel, înălțimea paturilor trebuie să fie de circa 40-50 cm. iar bordura de 20 cm. lățime.

Astfel de paturi pot fi amplasate și pe balcon, sau pe terasă, sau fixate de pervazul exterior ale balconului sau verandei casei. În aceste cazuri va trebuie să le construiți și o bază. Pot fi pătrate sau lungi, ca niște șanțuri.

Paturi de legume

Paturi de legume: acqrif.com

Sol fertil din start 

Paturile ridicate de legume nu necesită o pregătire complexă a solului. Nu implică acțiuni dificile de săpat, mulcire sau fertilizare, care pot dura ani de zile.

Tot ce trebuie să faci este să cumperi compost special creat pentru cultivarea legumelor. Acesta se pune direct pe sol și se umple cadrul patului până sus.

Citește și – Cum să testezi pH-ul solului din grădină cu oțet și bicarbonat

Paturi ridicate de legume

Paturi ridicate de legume: acqrif.com

Majoritatea plantelor au nevoie de un sol mixt, format din gunoi de grajd, nisip și pământ.

Sfat important:

Umpleți paturile până sus cu pământ și așteptați 2 săptămâni înainte de a pune semințele sau răsadurile, pentru ca acesta să se așeze. Este posibil să se lase în mijloc. Dacă se întâmplă acest lucru, completați cu pământ și nivelați. Este important ca solul să fie compact astfel încât plantele să nu fie umbrite.

Paturile ridicate înseamnă că solul în care le plantați nu conțin și alte buruieni, ierburi sau rădăcini nedorite.

gradina pe paturi ridicate 3

Gradina pe paturi ridicate 3: www.spokesman.com

Un alt atu al paturilor de legume este că solul în care cultivați legumele nu este contaminat. Plantele (roșiile, legumele verzi și rădăcinoasele) au tendința de a absorbi metalele din pământ și astfel ne pot îmbolnăvi.

Drenare mai bună

O grădină ridicată înseamnă de asemenea o drenare mai eficientă a apei, dacă patul este amplasat direct pe sol sau pe un gazon. Însă dacă amplasați paturile pe beton sau pavaj, este indicat să adăugați pietricele pentru a ajuta scurgerea excesului de apă.

Dacă aveți probleme cu solul sau curtea în zilele în care plouă mult, paturile ridicate pot fi ferite de inundații.

Paturile ridicate de legume au acces mai rapid la soare (ceea ce înseamnă o creștere mai rapidă primăvara), dar sunt totodată mai susceptibile la uscare vara. De aceea va trebui să le asigurați o irigare optimă.

Paturile ridicate de legume sunt mai ușor de gestionat. Nu trebuie să te apleci foarte mult, mai ales dacă acestea au cel puțin 30 de cm. înălțime. Astfel vei fi mai ferit de durerile de spate și de genunchi.

Citește și – Cenușa – îngrășământ ieftin și natural pentru grădină (cum să o folosești)

Paturile de legume sunt portabile

Nu în ultimul rând, paturile de legume pot fi mutate în funcție de împrejurări. Cadrul se poate lua și muta în altă parte, urmând a-l umple cu pământ fertil.

Videoclip – Vezi aici cum să construiești paturi ridicate pentru cultivarea legumelor

Surse articol:

1. Nicole Faires, 10 Excellent Reasons to Use Raised Beds in Your Garden, Learn arth Easy: https://learn.eartheasy.com/articles/10-excellent-reasons-to-use-raised-beds-in-your-garden/
2. BBC, Gardeners’ World Magazine, Gardening tips for raised beds: https://www.gardenersworld.com/plants/gardening-tips-for-raised-beds/

 

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.