9 tratamente naturale împotriva afidelor
Am adunat pentru voi 9 din cele mai eficiente tratamente naturale împotriva afidelor. Afidele sunt dăunători care atacă atât florile, cât și plantele și pomii.
Aceste insecte au o nuanță neagră sau verde. Apar de regulă pe spatele frunzelor. Dar se atașează și de tulpini. Atacul afidelor începe în luna mai și durează circa o lună.
Din cauză că se hrănesc cu seva plantelor, opresc creșterea și buna lor dezvoltare.
Recunoști un atac de afide prin frunzele plantelor care încep să se îngălbenească sau prin prezența unei pelicule lipicioase pe spatele lor.
Cuprins
9 tratamente naturale împotriva afidelor
Nu folosiți toate aceste tratamente odată. Încercați să le alternați pentru efectele cele mai bune. Le puteți testa pe toate pentru a vedea care funcționează cel mai bine.
Frecarea tulpinilor
Dacă aveți doar câteva plante, sau doar o mică parte din ele sunt invadate de afide, puteți folosi cu succes această tehnică.
Puneți-vă mănuși pe mâini. Frecați pur și simplu tulpina plantelor afectate între degetul mare și degetul arătător. Presiunea le va ucide. Este cea mai simplă metodă de distrugere a afidelor. Funcționează în special la plantele tinere.
Pulverizarea cu apă
Dacă aveți un atomizator, acesta va spulbera îndată afidele lipite de plante. Pulverizați peste ele un flux puternic de apă.
În câteva minute, dușul le va curăța de păduchi și alte insecte dăunătoare. Puteți face acest lucru de la distanță. Însă pentru eliminarea lor completă, apropiați-vă și stropiți de aproape.
Folosiți această metodă pe plante mai viguroase sau mature. Dacă plantele sunt fragile sau are vârfuri florale delicate, puneți mâna în spatele lor pentru a le sprijini.
Chiar dacă mai vedeți câteva pe plantă, ele vor muri, deoarece nu pot supraviețui după udare.
Citește și – 4 tratamente naturale contra manei la legume
Soluție cu săpun contra afidelor
Este cea mai populară metodă de îndepărtare a afidelor pe care o folosesc și o recomandă de obicei grădinarii.
Se găsesc săpunuri insecticide și în comerț, însă poți prepara unul acasă, foarte ușor.
Ingrediente
- 2 litri de apă caldă
- 3-4 linguri de săpun lichid
Ideal ar fi să optați pentru un săpun lichid cu uleiuri esențiale, care au efecte insecticide naturale, precum ulei esențial de mentă. Dacă nu, orice săpun lichid natural ajută. Puteți folosi de asemenea săpun de casă, dat pe răzătoare – 1 lingură la 1 litru de apă.
Metodă
Agitați apa pentru ca săpunul să se dizolve. Înmuiați un burete în soluția de săpun și stoarceți-l deasupra plantelor afectate. Asigurați-vă că sunt îmbăiate bine.
Sau turnați soluția într-o sticlă cu pulverizator și stropiți plantele. Astfel veți ținti mai ușor zonele cele mai populate de afide.
Această procedură este non-invazivă. Nu va vătăma plantele. Deci poate fi folosită și pentru răsadurile de legume.
Săpunul descompune stratul exterior al insectei, iar aceasta se deshidratează și moare.
Dacă vreți să scăpați rapid de afide, urmați acești doi pași:
- Pulverizați plantele cu un jet puternic de apă
- Pulverizați pe ele imediat soluția de săpun
Ceaiuri care combat afidele
Folosiți cimbrul și lavanda sub formă de ceaiuri concentrate pentru stropirea plantelor atacate de afide.
Ceaiul se strecoară și se adaugă în el câteva linguri de săpun lichid de vase. Acesta din urmă va ajuta ca ceaiul să se prindă mai bine de plantă și să acționeze pe ea.
Dacă vă rămâne macerat, păstrați-o în frigider.
Citește și – Macerat de urzici pentru legume și pomi fructiferi – îngrășământ și insecticid natural
Macerat de usturoi și bicarbonat
Ingrediente
- 2-3 căței de usturoi
- 1 lingură de boia de ardei iute
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de detergent lichid de vase
- 1 litru de apă caldă sau alcool de 2%
Metodă
Zdrobiți cățeii de usturoi decojiți și amestecați-i cu celelalte ingrediente într-o sticlă. Se lasă 1-3 zile la macerat, apoi se strecoară. Se aplică direct pe plante.
Macerat din plante contra afidelor
Între plantele eficiente împotriva dăunătorilor din grădină se numără urzica, pelinul și rostopasca. Le puteți folosi separat sau în combinație.
Tratamentele cu ceaiuri sau soluții împotriva afidelor se poate face de 2 ori pe săptămână. Sau mai des dacă plantele sunt afectate severe.
Plantele trebuie să fie bine uscate. Nu aplicați soluțiile pe ploaie sau înainte de ploaie. Tratamentul se face seara.
Ingrediente
- 600 g de plante
- 1 litru de apă
Preparare
Plantele se toacă mărunt și se pun în apă fierbinte. Se lasă la macerat 1-2 zile, apoi se strecoară. Maceratul obținut se pulverizează direct pe plante. Este recomandat pentru plantele mature.
Pentru a preveni creșterea rezistenței afidelor la aceste macerate, rotiți plantele și folosiți-le alternativ.
Citește și – Ceaiul de rostopască îți apără grădina de dăunători! (preparare și utilizare)
Soluție cu oțet pentru păduchii la plante și pomi
Ingrediente
- 100 ml de oțet alb
- 1 litru de apă
Metodă
Se amestecă cele două lichide într-o sticlă tip spray și se pulverizează pe plantele sau copacii afectați de păduchi.
Soluție de alcool împotriva afidelor
Ingrediente
- 100 ml de alcool sanitar
- 200 ml de apă
Preparare
Amestecați apa cu spirtul și aplicați pe plante, la primele semne de apariție a afidelor. Puteți face acest tratament de mai multe ori într-o zi. Repetați o dată la 2-3 zile.
Plante care resping insectele
Cel mai bun mijloc de combatere a afidelor este prevenirea atacului lor de la bun început. Și puteți face acest lucru prin cultivarea unor plante cu efect insecticid natural.
Plantați usturoi și ceapă peste tot prin grădină. Acestea conțin anumite substanțe care țin departe afidele și alte insecte dăunătoare.
Un alt truc prin care puteți păcăli afidele, este să plantați în grădină varză. Afidele vor fi atrase de frunzele lor mari și vor lăsa în pace alte legume mai importante din grădină.
Varza rezistă la atacul afidelor și își revine foarte ușor după o invazie. Așadar, nu trebuie să vă faceți griji.
Puteți planta de asemenea flori care atrag afidele și care nu suferă în urma atacului lor, precum dalii sau zinnia (cârciumăreața). Acestea vor salva celelalte plante de daunele afidelor.
Lângă trandafiri sau chiar și alte plante importante este indicat să plantați lavandă sau cimbru, deoarece acestea resping atacul afidelor.
Citește și – Frunzele de pelin – un insecticid natural eficient (cum să le folosești)
Păsări care mănâncă afide
O altă idee ingenioasă este să puneți grădina la dispoziția păsărilor zburătoare. Acestea se hrănesc cu afide și vor curăța astfel plantele ca voi să depuneți un efort suplimentar în acest sens.
Creează-le un mediu propice, pentru a se înfrupta din insectele grădinii tale.
Instalați câteva colivii pentru păsări pe gardul grădinii. Sau cultivați copaci lemnoși cu scorburi unde pot găsi adăpost.
Astfel veți hrăni și păsările, veți scăpa și de afide!
Sursă articol:
1. Plant Abundance, Are Aphids Destroying Your Garden? Here’s What You Can Do! https://www.youtube.com/watch?v=IMNesufL0_k
2. La Grădina Ritei, Combaterea afidelor prin metode alternative: https://www.youtube.com/watch?v=9Waf2Zg8UOU
3. Otilia Ignat: Cum scapi de afide, paduchii plantelor, Casă și grădină: https://www.casa-gradina.ro/cum-scapi-de-afide-paduchii-plantelor/