Cum să testezi pH-ul solului din grădină cu oțet și bicarbonat

Află cum poți să testezi pH-ul solului fără să trebuiască să apelezi la metode costisitoare.

Dacă grădina ta este prolifică și reușești să scoți o recoltă satisfăcătoare, înseamnă nu este nimic în neregulă cu solul.

Cum sa testezi pH-ul solului

Cum sa testezi pH-ul solului: Freepik – www.freepik.com

Dacă însă plantele nu cresc în mod natural, în ciuda tuturor tratamentelor pe care le aplici, poate fi momentul să testezi pH-ul pământului.

Testarea pH-ului solului – de ce este imporatntă 

pH-ul pământului are valorile cuprinse între 4 și 8. Dacă testul arată că pH-ul solului este sub sau peste aceste limite, plantele nu vor crește bine.

Specialiștii spun că solul cel mai prielnic pentru dezvoltarea plantelor este cel ușor acid sau neutru. Acesta trebuie să aibă așadar un pH cuprins între 6.5 și 7.

Un pH de 4,5 – 6 = indică un sol foarte acid

Un pH de 6 – 6,5 = indică un sol ușor acid

Un pH de 6,5 – 7.2 = arată un sol neutru

Un pH de 7.5 – 8 = înseamnă că solul este alcalin

De regulă, pentru a afla cât de acid sau alcalin este un teren, trebuie să colectezi o mostră de pământ și să o trimiți la un laborator. Trebuie să aștepți mai mult timp până vin rezultatele.

O altă metodă ar fi să folosești un kit special. Dar și acesta costă bani. O soluție mult mai rapidă și foarte ieftină este să folosești două substanțe cu efect alcalin respectiv acid.

Cum să testezi pH-ul solului în mod natural

Ai nevoie doar de 2 ingrediente banale. Le ai deja în casă cu siguranță. Este vorba despre bicarbonat de sodiu și oțet (acid acetic).

Metoda este cât se poate de simplă. Ia două borcane mici. Umple două borcane cu pământ din grădină, pe un sfert sau pe jumătate.

Mostrele de pământ ar trebui colectate din mai multe zone ale terenului, mai ales dacă este vorba despre o suprafață mare.

Ia 3 boluri separate. Într-un bol vei pune 100 ml de oțet. În al doilea bol vei pune 100 ml de apă. Iar în al treilea bol vei pune 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu.

Toarnă oțetul într-unul din borcănelele cu pământ. Dacă observi că a început să bolborosească, acesta este un indiciu că solul este alcalin. Adică are un pH peste 7.

Dacă nu apare nici o reacție în urma contactului cu oțet, trebuie să verifici dacă nu cumva solul este acid.

Ce trebuie să faci în continuare este să torni apa în cel de-a doilea borcan cu pământ. Adaugă apoi bicarbonatul. Dacă pământul începe să bolborosească, este clar că solul are un pH mai mic de 7, adică este acid.

Citește și – Soluție cu bicarbonat de sodiu împotriva manei la roșii și alte legume

Cum corectezi pH-ul solului

Ai testat terenul și ai obținut rezultatele de care aveai nevoie. Dacă acestea au arătat că solul este problematic, trebuie să iei măsuri pentru reglarea pH-ului.

Efectele se obțin însă în timp, după tratamente naturale. Dacă vrei să folosești tot metode naturale, pentru solul prea acid poți utiliza cenușă sau calcar. Aceste pulberi naturale sunt bogate în minerale și ajută la ridicarea pH-ului.

Solurile prea alcaline pot fi echilibrate cu sulf sau alte substanțe acide, care scad valoarea pH-ului. Aceste substanțe se adaugă în pământ. Ele nu trebuie să atingă plantele, deoarece le pot arde.

Citește și – Cenușa – îngrășământ ieftin și natural pentru grădină (cum să o folosești)

Surse articol:

1. Garden Tips, Baking soda in garden: https://www.youtube.com/watch?v=F2AkJgywb3w
2. Acasa.ro, Testeaza pH-ul solului din gradina: https://gradina.acasa.ro/amenajarea-gradinii-117/testeaza-ph-ul-solului-din-gradina-159819.html
3. Danila Mag Blog, Cum testezi pH-ul solului: https://danilamagblog.wordpress.com/2015/08/31/cum-testezi-ph-ul-solului/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.