Cojile de ouă – fertilizator natural pentru grădină

Cojile de ouă pot fi folosite ca un fertilizator natural pentru diverse plante și legume. Iată un motiv întemeiat să nu mai arunci cojile de ouă de acum înainte.

Ori de câte ori folosești un ou la mâncare, păstrează cojile și pune-le la uscat. Când ai adunat suficient de multe, le poți măcina și folosi ca îngrășământ.

Coji de oua fertilizator natural

Coji de oua fertilizator natural: Freepik – www.freepik.com

Cojile de ouă – sursă de calciu natural

Așa cum oasele noastre au nevoie de calciu pentru a se menține puternice, pereții celulari plantelor au de asemenea nevoie de minerale.

Cojile ouălor au circa 27 de elemente importante, precum:

  • calciu, magneziu, azot, cupru, bor, mangan, molibden, sulf, siliciu și zinc

Conțin carbonat de calciu în proporție de 40% și 4% magneziu. Iată de ce pot constitui un supliment excelent pentru sol.

Citește și – Cojile de ouă conțin un calciu asemănător celui din oase și dinți (rețetă)

Cum să folosești cojile de ouă ca fertilizator

Când ai adunat suficiente coji, spală-le bine, apoi lasă-le să se usuce complet. Le puteți usca în cuptor. Căldura va distruge orice urmă de microbi sau bacterii.

În continuare, le poți zdrobi cu un pistil, sau măcina cu ajutorul unei râșnițe electrice de cafea. Se poate folosi la fel de bine un robot de bucătărie cu lama S.

Cojile se aruncă pur și simplu pe pământ în jurul plantelor. Sau se pot amesteca în compost.

Spre deosebire de corpul uman, care asimilează direct mineralele din cojile de ouă, plantele nu au această capacitate.

Durează luni de zile până când rădăcinile lor vor descompune și vor absorbi calciul din coji. De aceea este indicat să începeți fertilizarea cu coji din toamnă, iar primăvara le puteți amesteca în sol.

Legumele care au început să se strice la bază (au fundul negru) au lipsă de calciu. Cele mai predispuse la această problemă sunt roșiile, ardeii și dovleceii. Cojile de ouă pot remedia această problemă.

Citește și – Rețetă de calciu și magneziu din coji de ouă și lămâie

Cojile de ouă ajută la alcalinizarea solurilor acide

Dacă aveți un sol prea acid în grădină, puteți folosi coji de ouă. Calciul pe care îl conțin poate ajuta la creșterea pH-ului. În plus, ajută la aerarea lui.

Cojile de ouă țin melcii departe

Dacă plantele tale sunt vizitate des de melci, îi poți ține la distanță cu ajutorul cojilor de ouă, fără să îi extermini complet.

Mărunțește cojile și presară un strat generos în jurul răsadurilor. Melcii le vor simți ca niște bucăți de sticlă și nu vor putea înainta.

Coji de ouă pentru întărirea oaselor

Unii folosesc cojile de ouă pentru consumul intern. Le macină fin și le administrează cu suc de lămâie, pentru creșterea nivelului de calciu din corp.

O linguriță de pulbere de coji de ouă, de 2 ori pe zi, ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor. Dacă intenționați să folosiți acest remediu, trebuie să optați pentru ouă ecologice, sau de la țară. Coaja ouălor din comerț poate fi tratată.

De asemenea, este indicat să fierbeți ouăle înainte de a colecta cojile.

Dacă nu aveți ce face cu cojile, mărunțiți-le și dați-le la păsări. Puțin calciu natural le va prinde bine!

Citește și – Nu aruncați cojile de ouă – întăresc oasele, remineralizează dinții, reduc durerile articulare

Surse articol:

1. Project Diaries, How to: Use Eggshells in the Garden (5 Quick Tips): https://www.youtube.com/watch?v=dwsKDQeqCO8

2. Justine Hand, Gardening 101: How to Use Eggshells in the Garden, Gardenista: https://www.gardenista.com/posts/diy-5-ideas-to-use-eggshells-in-the-garden-pest-control-mulch-fertilizer/

3. Heather Rhoades, Eggshells In The Garden: Using Eggshells In Soil, Compost And As Pest Control, Gardening Know How: https://www.gardeningknowhow.com/composting/ingredients/eggshells-in-the-garden.htm

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.