Soluție cu bicarbonat de sodiu împotriva manei la roșii și alte legume

Descoperă o soluție cu bicarbonat de sodiu împotriva manei la roșii și alte legume pe care o poți prepara foarte ușor în casă!

Bicarbonatul de sodiu este unul din secretele culturilor sănătoase. Acest leac poate ajuta în numeroase feluri grădina de legume. Este considerat inclusiv un leac eficient împotriva manei.

Bicarbonat contra manei la rosii

Bicarbonatul de sodiu – secretul unei grădini sănătoase

Bicarbonatul de sodiu este pur și simplu un produs miraculos! Îl putem folosi aproape în orice domeniu, începând cu bucătăria și terminând cu grădina de legume.

Cei mai mulți se rezumă la calitățile lui cele mai cunoscute, anume de creștere a aluaturilor și de curățare a suprafețelor.

Bicarbonatul nu poate fi folosit însă numai la gătit, sau la tratarea arsurilor gastrice. Este de asemenea un bun odorizant și calmant natural pentru piele.

Cea mai importantă calitate a sa pentru grădină este aceea de a acționa ca un agent alcalin.

Acesta este de altfel și motivul principal pentru care ajută la combaterea manei. Prin ridicarea pH-ului solului, culturile sunt mai bine protejate de boli și dăunători.

Ce este mana?

Mana sau „fitoftoroza” este o boală care afectează legumele – în special roșiile și cartofii.

Este provocată de o ciupercă minusculă, care se numește „Phytophthora infestans”. Mai este cunoscută și ca „mucegaiul de apă”.

Această infecție este mai des întâlnită în regiunile cu o umiditate crescută. Legumele se mănează de obicei în anii foarte ploioși, din cauza umezelii care persistă pe frunzele plantelor.

Cum arată plantele afectate de mană

La plantele atinse de mană, frunzele dezvoltă inițial pete galbene, apoi maronii. Ele capătă în cele din urmă un aspect albicios, ca un mucegai.

Plantele infectate pot putrezi în decurs de 2 săptămâni. Mana poate distruge până la jumătate din cultura de legume.

Citește și – Cenușa – îngrășământ ieftin și natural pentru grădină (cum să o folosești)

Bicarbonatul de sodiu împotriva manei

Bicarbonatul poate fi folosit împotriva manei în scop profilactic. Dacă veți stropi plantele cu bicarbonat, riscul ca acestea să se măneze este mai mic.

Soluție de bicarbonat contra manei

Ingrediente

  • 100 g de bicarbonat de sodiu (2 plicuri de 50 g)
  • 900 ml de apă

Cum se face soluția de bicarbonat contra manei

Se pune apa într-o cratiță și se aduce la punctul de fierbere. Se ia de pe foc, se lasă puțin să se răcorească, apoi se adaugă bicarbonatul.

Amestecați cu o lingură de lemn până se dizolvă complet. Turnați apoi soluția într-o sticlă și păstrați-o la îndemână.

Aceasta este soluția concentrată de bicarbonat. Din ea se vor lua câte 50 ml și se vor dilua cu apă.

Se pun așadar 50 ml de soluție concentrată de bicarbonat într-o sticlă de 1 litru cu pulverizator. Se adaugă 10 ml de săpun ras și dizolvat în apă caldă. Se completează apoi cu apă până sus (circa 940 ml).

Soluția de bicarbonat poate fi folosită pentru roșii, castraveți, ceapă și cartofi. Se stropesc doar tulpinile și frunzele plantelor, nu și florile.

Stropiți bine-bine frunzele care prezintă semne de îmbolnăvire. Dați cu bicarbonat îndată ce sesizați că au început să dezvolte pete.

Pe lângă faptul că protejează plantele de boli și dăunători, stimulează creșterea lor și le hrănește.

Cel mai prielnic moment al zilei pentru stropirea culturilor este dimineața devreme. Atenție! Nu este indicat să stropiți plantele pe timp de soare, deoarece pot suferi arsuri nedorite.

Însă nici înainte de ploaie, deoarece va spăla soluția și bicarbonatul nu va avea timp să acționeze asupra plantelor.  Așadar, nu dați cu bicarbonat dacă vedeți că e înnorat afară. Munca va fi zadarnică. 

Citește și – Soluție cu drojdie pentru roșii mari și sănătoase

Sursă articol: Magazinul de acasă, Cum facem Soluția mamă de Bicarbonat de sodiu, pentru lupta cu mana: https://magazinuldeacasa.com/cum-facem-solutia-mama-de-bicarbonat-de-sodiu-pentru-lupta-cu-mana/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.