Semințe de legume care se sădesc în aprilie

Suntem spre sfârșitul lunii aprilie, dar încă mai ai timp să pui la punct acea grădină de legume la care visezi de ceva timp.

Descoperă în articolul nostru ce semințe de legume se sădesc în aprilie. Este ultima lună din an în care majoritatea legumelor principale pot fi plantate în grădină.

Seminte de legume care se planteaza in aprilie 1

Seminte de legume care se planteaza in aprilie 

Ce semințe se sădesc în luna aprilie

Dacă ai o bucățică de pământ undeva, nu pierde această șansă. Rezervă o porțiune din grădină pentru cultivarea de legume și zarzavaturi.

Vei avea o satisfacție enormă când le vei vedea crescând și rodind. Mai ales când știi că au fost puse și îngrijite de propriile tale mâini.

Aprilie este cea mai favorabilă lună din an pentru plantarea de semințe legumicole. Ziua s-a mărit și vremea a devenit mai călduroasă.

În această pot fi semănate o diversitate de semințe.

Citește și: Mâna Maicii Domnului – plantare, îngrijire și înmulțire

Semințe de vinete, roșii și ardei iuți

Întrucât au nevoie de o perioadă mai lungă de creștere, poți începe să semeni semințe de vinete, tomate și ardei iuți. Este ultima șansă pe anul acesta.

Trebuie să știi însă că legumele mai fragede precum dovleceii sau vinetele trebuie semănate sub sticlă, fie în sere sau solare, fie pe un pervaz luminos.

Semințe de sfeclă roșie

Sfecla este o cultură ușoară pentru începători. Nu este pretențioasă. Crește în orice sol fertil și bine drenat. Se descurcă inclusiv în ghivece sau alte recipiente.  

Când plantați semințele, păstrați distanța dintre ele recomandată pe pachet. Când răsadurile ating o înălțime de 3 cm, răriți-le astfel încât între ele să fie o distanță de circa 10 cm.

Sfeclele se recoltează când au ajuns dimensiunea unei mingi de golf (cât un pumn mic).

Semințe de morcovi

Morcovii se răsădesc într-un sol bine preparat. Acesta nu trebuie să conțină pietricele, deoarece morcovii se pot despica. Puneți puține semințe într-un loc, pentru a nu fi nevoiți să subțiați rândurile când se îndesesc.

În această perioadă a anului morcovii trebuie protejați de un dăunător numit „musca morcovului”. Acoperiți baza răsadurilor cu o pânză, tifon sau copertină și fixați-o pe margini.

În 3-4 luni ar trebui să puteți recolta deja rădăcini de morcovi.

Dacă nu vreți să aveți de-a face cu invazia musculițelor dăunătoare, plantați morcovul mai târziu, începând cu luna iunie.

Citește și: Soluție cu drojdie pentru roșii mari și sănătoase

Semințe de țelină

Rădăcina de țelină are și ea nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta, astfel încât să o poți recolta în toamnă. Semințele de țelină trebuie plantate în aprilie, sub acoperire.

Puteți răsădi semințele în jardiniere sau ghivece lungi. Transferați răsadurile în ghivece separate când au crescut suficient de mult încât să le puteți manevra.

Semințe de castraveți, dovlecei și dovleac

Legumele din familia Curcubitacee precum dovleceii, dovleacul și castraveții pot fi semănate în același mod. Puneți semințele în ghivece individuale de 5 cm. și acoperiți-le.

Replantați-le afară când a trecut pericolul de îngheț sau brumă. Castraveții cresc mai bine în seră.

Semințe de praz

Semințele de praz poate fi semănate în ghivece sau tăvițe acoperite. Pământul trebuie să fie bun, cu compost de calitate.

Dacă le plantați în aprilie, recolta va fi gata în toamnă.

Semințe de salata verde

Asemenea prazului, se plantează în ghivece și se țin în casă până la sfârșitul primăverii, când se transplantează afară.

Semințe de mazăre

Deși pare o cultură complicată, mazărea este ușor de crescut. Recolta este de asemenea gata mult mai devreme, în vară.

Semințele de mazăre pot fi plantate direct afară, însă le pot mânca șoarecii. Dacă există acest risc, plantați-le în ghivece și mutați-le afară când tulpinile au ajuns la 15 cm. înălțime.

Semințe de ridichi

Și ridichea crește repede și ușor. Se seamănă direct afară. Dacă vrei să ai continuu ridiche, plantează semințe o dată pe lună.

Semințe de spanac

Plantați semințele de spanac afară. Dacă încă este răcoare, acoperiți răsadurile. Spanacul are nevoie de multă umezeală. Trebuie protejat riguros împotriva melcilor.

Sursă: BBC Gardeners’ World Magazine, Vegetable seeds to sow in April: https://www.gardenersworld.com/plants/vegetable-seeds-to-sow-in-april/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.