Cultivare Semințe Paulownia – 9 Pași Simpli

Paulownia este o specie de arbori care furnizează cherestea și combustibil. Copacul deține un lemn tare, extrem de valoros, și crește într-un timp relativ scurt. De aceea, cultivarea de semințe de Paulownia a devenit o practică populară în ultimii ani în România, atât pentru afaceriști, cât și pentru familii, datorită florilor sale frumoase și aspectul decorativ.

Copac Paulownia

Copac Paulownia

Ce este Paulownia?

Paulownia Tomentosa, este considerat un copac-minune, originar din China, cultivat masiv în toate țările asiatice. Mai este numit și Pavlovnia, sau Copacul Prințesei, după numele reginei Anna Pavlovnia, fiica țarului Paul I al Rusiei. În China, acest arbore este plantat pentru lemn, pentru împădurire, dar și pentru aspectul său decorativ. În România, copacul Paulownia este apreciat pentru lemnul său și pentru potențialul economic, ce-i drept încă slab mediatizat și exploatat.

Paulownia dezvoltă un trunchi masiv, cu un lemn de culoare deschisă, fin, și rezistent la contorsionare. Este renumit mai ales pentru creșterea sa foarte rapidă. Într-un an copacul poate crește în jur de 4-5 cm, ajungând la 30 de metri la maturitate. Un alt lucru miraculos este că după tăiere, tulpina sa se regenerează singură, făcând loc unui nou vlăstar.

Cultivarea semințelor Paulownia

Specia Pawlonia Tomentosa este singura care rezistă la temperaturi foarte scăzute (-30 de grade Celsius) sau foarte mari (+45 grade Celsius), și care poate fi plantată cu succes în România.

1. Se pun semințele de Paulownia la înmuiat într-un pahar transparent de unică folosință, cu apă la temperatura camerei. Se lasă 12-14 ore în apă, la loc cald (18-24 de grade celsius).

2. Se procură recipiente pentru plantarea semințelor: răsadnițe, pahare de unică folosință, etc, și turbă de la un hipermarket.

3. Se umplu recipientele cu turbă și se udă bine cu un pulverizator cu apă.

4. După cele 12-14 ore, se scot semințele din apă și se pun deasupra pământului, fără să le acoperim cu pământ. La final, se udă cu o soluție din apă (4 litri) și Atonik (4 ml), cu atenție, pentru a nu le îngropa în pământ.

5. Se acoperă recipientele cu o folie alimentară transparentă, pentru menținerea umezelii și crearea unui efect de seră.

6. Semințele trebuie să germineze la lumină 14-18 ore, de aceea, după plantare, recipientele se pun sub lumina unui neon de 16 W (veioză). Ziua se pot ține la geam, sau în lumina directă a soarelui. Trebuie reținut că semințele de Paulownia germinează doar la lumină și umiditate.

7. Se udă de 2-3 ori pe zi cu soluția Atonik, sau o dată pe zi cu apă simplă.

8. După o perioadă de 8-9 zile de germinare, se scoate folia protectoare, și de aici copăceii de Paulownia se lasă să crească în voie.

9. Când copăceii de Paulownia ating înălțimea de 20-25 cm, se plantează în grădină, sau în locul ales.

5 comentarii

  1. De unde procuram semintele ?

  2. Marius Preda

    1.As dori sa cumpar ptr. parintii mei seminte ptr.3hectare de pamant(Jud.Teleorman),pot sa le cumpar de acum si sa le creasca pana la anul in primavara cand o sa le planteze in camp?2.Ce fel de seminte sunt bune ptr.aceasta zona a tarii?3.Ce fel de seminte trabuie sa plantez si cate la hectar daca 1hec.vreau sa-l tai la 1an de cand il butacesc iar celelalte 2 sa le tai la 3 sau 4 ani de la butacire?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.