Cum verifici dacă uleiul de măsline este falsificat

Cum verifici dacă uleiul de măsline este falsificat? Uleiul de măsline autentic se obține foarte greu, iar procesul necesită timp și mulți bani. Partea proastă este că acest tip de ulei poate fi falsificat foarte ușor, și cu bani puțini.

Numeroase studii au arătat că uleiul de măsline este falsificat cu ajutorul coloranților și a altor uleiuri mai ieftine, bogate în grăsimi polinesaturate.

Ulei de Măsline Falsificat

Ulei de Măsline Falsificat

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis (UC Davis) au testat 124 de tipuri de ulei de măsline de la 8 companii majore de ulei de măsline extra-virgin. Peste 70% dintre uleiurile de măsline importante nu au întrunit standardele internaționale, ci s-au dovedit a fi false.

Cum se falsifică uleiul de măsline

Cel mai simplu mod să falsifici uleiul de măsline este să-l amesteci cu un ulei vegetal mai ieftin, precum ulei de floarea-soarelui sau ulei de rapiță. Alteori, uleiul de măsline extra-virgin este amestecat cu un ulei de măsline mult mai slab din punct de vedere calitativ.

Acest amestec de uleiuri trece apoi prin mai multe etape de deodorizare, colorare și aromatizare chimică, după care este vândut sub eticheta de ulei de măsline “extra-virgin”. Vina nu este a brandului, ci mai degrabă a furnizorului.

Uleiul de măsline extra-virgin este cu 30-40% mai scump decât uleiul virgin deoarece provine din prima presă a măslinelor (presare la rece) și are o concentrație mai mare de nutrienți și antioxidanți.

Gustul, mirosul și culoarea uleiului extra-virgin sunt de asemenea diferite, mult mai intense, însă consumatorul de rând nu știe să facă diferența, deoarece în multe cazuri se folosesc diverse substanțe chimice pentru a masca o calitate mai slabă a uleiului.

Cum știi dacă uleiul de măsline este falsificat – test

Pentru a verifica dacă uleiul de măsline pe care îl cumpărați este proaspăt și autentic, verificați data fabricării și data expirării, înscrise pe etichetă, și apoi faceți un calcul. De regulă, uleiul de măsline expiră în 2 ani de când a fost produs.

Nu vă lăsați păcăliți de locația atractivă trecută pe etichetă, precum Spania, Grecia sau Italia. Uleiul poate fi produs de fapt în altă parte, și apoi exportat în aceste țări.

Un alt mod de a testa un ulei de măsline autentic este acesta: puneți sticla de ulei de măsline în frigider și lăsați-o 1-2 zile. Dacă se solidifică, șansele sunt să fi cumpărat un ulei de calitate.

Surse:

http://undergroundhealthreporter.com/the-extra-virgin-olive-oil-fraud/#ixzz3xj4gjUcB
http://www.foodrenegade.com/your-extravirgin-olive-oil-fake/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Aici in Austria, uleiul de masline extra-virgin, costa 12,99 euro. Si este sunt ambalate im sticle de culoare inchisa, si are doar 750ml. Areun miros puternic specific si este goarte gros, sproape usor solid !

  2. am vrut sa spun sa-l cumparati de la cei care il fac de la sursa italia grecia nu din magazinele noastre

  3. Mie mi s-a solidificat in camara, din cauza frigului!!!! Super ulei!!!! Produs in Spania!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.