Suflarea INCORECTĂ a nasului poate provoca infecții sau chiar accident vascular cerebral (studii)

Deși suflarea nasului înfundat este pentru majoritatea dintre nou un gest firesc sau un reflex cât se poate de normal, experții spun că o metodă greșită poate face mai mult rău decât bine.

Suflarea nasului pentru a-l desfunda poate duce la inversarea fluxului de mucus în sinusuri, încetinindu-i astfel drenajul. Deși sună paradoxal, cercetările confirmă această ipoteză.

Suflarea Incorectă a Nasului Riscuri

Suflarea Incorectă a Nasului Riscuri

Studiu 

Pentru a testa această teorie, cercetătorii pe boli infecțioase pediatrice de la Universitatea din Virgina au realizat un studiu pe 10 persoane. Au pus un colorant opac în cavitățile nazale ale participanților, pentru a vedea dacă fluidul ajunge în cavitățile sinusurilor. Trei din cei zece participanți voluntari au fost rugați să tușească, trei au fost stimulați să strănute, iar patru să-și sufle nasul.

Cercetătorii au efectuat apoi tomografii computerizate și alte măsurători în momentul tusei, strănutului și suflării nasului.

Potrivit rezultatelor, tușitul și strănutatul au generat o presiune foarte mică în cavitățile nazale. Însă suflatul nasului a produs o presiune enormă (de 7 ori mai mare decât cea produsă de tuse sau strănut), echivalentă cu tensiunea arterială diastolică a unei persoane, și a propulsat mucusul în sinusuri de fiecare dată. Printr-o simplă suflare a nasului, putem împinge aproximativ 1 ml de mucus nazal în sinusuri.

Acest lucru poate fi periculos în cazul unei răceli, deoarece mucusul care ajunge în sinusuri ar putea conține diverse bacterii și virusuri. Suflarea nasului ar putea împinge virusurile și bacteriile în sinusuri, cauzând astfel o infecție nedorită la nivelul sinusurilor sau a urechilor.

Nu este de mirare de ce unele persoane nu reușesc să se vindece de o răceală obișnuită. Atunci când suflăm ambele nări cu putere, există riscul să împingem o parte din mucus în sinusuri, fapt care poate duce la înrăutățirea bolii.

Un studiu publicat în revista americană Stroke a arătat de asemenea că suflarea nasului cu putere poate provoca hemoragii la nivelul creierului, spargerea capilarelor cerebrale și chiar un accident vascular cerebral. Acest risc este mare la persoanele cu tensiune arterială mare.

Cum se suflă corect nasul

Există și o metodă corectă de suflarea a nasului, pentru a reduce pe cât posibil riscul unei infecții sau leziuni.

Este foarte important să știm cum să suflăm nasul când suntem răciți, deoarece în primele 2-3 zile simptomele sunt foarte puternice, și suntem determinați să facem acest lucru nasul de cel puțin 45 de ori pe zi.

Suflați nasul cât mai ușor, câte o nară pe rând. Nu ambele nări odată, și nu cu putere. Astfel putem preveni o acumulare de presiune excesivă în cavitățile sinuzale.

Apăsați o nară cu degetul. Suflați ușor nasul într-un șervețel prin nara deschisă. Schimbați degetul și procedați la fel cu cealaltă nară.

Un alt sfat important este ca atunci când vă treziți dimineața din pat să nu suflați nasul imediat, deși îl simțiți foarte înfundat. Așteptați 10 minute după ce v-ați ridicat în picioare.

Consumați cât mai multe lichide. Acest lucru va ajuta la eliminarea mucusului printr-o suflare blândă a nasului. Suflați nasul după o inhalație sau după o baie fierbinte.

Folosiți doar șervețele de hârtie, apoi aruncați-le și spălați-vă pe mâini. Batistele pot păstra în ele germeni și bacterii.

Surse:
http://www.nytimes.com/2009/02/10/health/10real.html?_r=0
http://thebertshow.com/you-might-be-making-yourself-sicker-by-blowing-your-nose-wrong/
http://www.sixwise.com/newsletters/06/01/11/how-to-and-how-not-to-sneeze-and-blow-your-nose.ht

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.