Cum se taie și se desface corect RODIA – 3 metode

Rodiile sunt unul din deliciile iernii, cu beneficii uimitoare pentru organismul uman, în special al femeii. Însă pe cât de sănătoase sunt semințele din interior, pe atât de greu este să ajungem la ele.

Nu toată lumea se pricepe să manevreze acest fruct „încuiat”. Rodia nu se desface ca o portocală, nici nu se taie ca un măr. Coaja este foarte subțire și lipită de membranele care adăpostesc semințele. Din acest motiv, trebuie să știm să manevrăm cuțitul cu multă delicatețe, pentru a nu pătrunde prea tare și a tăia semințele. Sucul roșu intens al semințelor colorează tot ce ating.

Cum se Desface Rodia

Cum se Desface Rodia

Există mai multe feluri de a desface o rodie fără să ne murdărim. Rodia este un fruct secțional. Putem lesne vedea  că are 6 “coame”, pe care trebuie să mergem cu cuțitul. Nu trebuie să tăiem fructul în adâncime, ci doar să secționăm coaja, până la membrană.

Metoda I

Cu multă atenție, tăiați partea de deasupra rodiei, ca un căpăcel. Desprindeți cu grijă căpăcelul. Veți vedea că rodia este compartimentată în mai multe “camere”.

Trasați cu cuțitul pe marginea canalelor, făcând 4-5 tăieturi. Trageți puțin de rodie, și se va desface în mai multe bucăți. Scoateți membrana albă din mijloc. De aici înainte este ușor să colectați semințele întregi. Cu toate acestea, tot există riscul să vă murdăriți pe degete. De aceea, metoda a doua poate fi mai eficientă.

Metoda II

Aceasta este metoda apei, una din cele mai cunoscute.

Tăiați capătul rodiei (capacul), pentru a vedea cum sunt dispuse semințele în interior. Procedați ca la metoda I, tăind coaja în 5 locuri, de sus până jos, nu adânc, ci numai cât ține coaja. Nu trebuie să atingeți semințele.

Următorul pas este să introduceți rodia într-un bol cu apă rece. Lăsați-o 5 minute. Înmuierea ajută rodia să se desfacă rapid. Cât rodia este încă apă, desfaceți fructul cu mâinile în bucăți mari, apoi cu degetele, scoateți semințele din membrane. Făcând acest lucru în apă, nu ne vom păta pe degete, nici vasul de sucul roșu.

La final, membranele albe care au rămas se vor ridica la suprafață, astfel încât vor fi mai ușor de înlăturat. Tot ce trebuie să faceți în continuare este să strecurați apa printr-o strecurătoare mare, sau să scoateți semințele cu o spumieră.

Metoda III

Aceasta este metoda „the hard way”, deoarece necesită puțin efort. Este mai potrivită pentru bărbați.

Țineți rodia în mână. Trasați o linie fină (nu adâncă) pe jumătatea rodiei, de jur împrejur. Trageți apoi puțin de coajă, pentru a desface fructul în două.

Luați o jumătate de rodie în palmă, și țineți-o cu partea semințelor în jos. Cu o lingură de lemn, începeți să loviți cu putere spatele rodiei deasupra unui bol. Semințele vor începe să cadă singure, una câte una.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. Cel mai simplu se procedeaza astfel:Se taie rodia in jumatate.Se pune jumatate pe degetele rasfirate asezate deasupra unui bol.Cu o lingura de lemn se loveste usor roata pe coaja de rodie si boabele fara sa stropeasca(pateaza zeama,mare atentie) cad in bol.Coaja goala se arunca si se procedeaza identic cu cealalta jumatate.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.