NATURA – cea mai bună „prescripție medicală” pentru sănătatea mentală a lumii urbanizate (depresie, stres, anxietate)
Deconectarea de natură a crescut îngrijorător în ultimii ani pentru locuitorii din marile orașe, și concomitent cu aceasta, s-au înmulțit și cazurile bolilor mentale, precum tulburările anxioase și depresia.
Peste 50% din populația lumii locuiește astăzi în orașe, iar în câțiva ani, procentul va ajunge la 70%. După cum au arătat câteva studii, orășenii sunt mai predispuși la tulburări mentale – precum anxietate și depresie – decât viețuitorii de la sat.
Mai precis, locuitorii din orașe au un risc cu 20%-40% mai mare de a suferi tulburări ale stării de spirit, comparativ cu oamenii care locuiesc în zonele rurale. De asemenea, oamenii născuți și crescuți în oraș sunt de 2 ori mai predispuși la a dezvolta schizofrenie.
Cercetătorii au descoperit că există diferențe măsurabile la nivelul activității creierului între persoanele care se plimbă prin oraș și persoanele care se plimbă printr-o zonă mai naturală.
Un studiu recent, publicat în Proceedings of the National Academy of Science a confirmat că plimbările prin natură au într-adevăr puterea de a reduce riscul de depresie. Cercetătorii au examinat – într-o formă cuantificabillă – efectele pe care timpul petrecut în natură îl are asupra creierului, comparativ cu timpul petrecut într-un mediu aglomerat, urbanizat.
Persoanele care s-au plimbat 90 de minute într-o zonă naturală au prezentat o activitate căzută la nivelul cortexului prefrontal subgenual – o regiune a creierului activă în timpul reflectării.
La polul opus s-au aflat persoanele care s-au plimbat într-o zonă urbană cu trafic intens (străzi aglomerate și zgomotoase), care au avut o gândire de tip repetitiv, axată pe emoții negative.
Un studiu anterior a arătat că timpul petrecut în natură are un efect pozitiv asupra dispoziției și a unor aspecte legate de funcția cognitivă (precum memoria de lucru), și un efect de amortizare asupra anxietății.
Co-autorul acestui studiu susține că aceste rezultate indică faptul că zonele de natură accesibilă locuitorilor din marile orașe au o importanță vitală pentru sănătatea mentală, mai ales astăzi, totul este atât de intens urbanizat și industrializat.
Aceste descoperiri demonstrează impactul pe care petrecerea timpului în natură îl are asupra gândurilor și a emoțiilor noastre, și cum pur și simplu natura ne face să ne simțim mai bine.
Din acest motiv, ele trebuie luate în calcul de către planificatorii de orașe, pentru a face natura mai accesibilă celor care locuiesc în ele, incluzând mai multe spații verzi.
Este esențial și pentru orășeni să înțeleagă cât de mare este legătura dintre expunerea la natură și sănătatea mentală, și să aleagă destinațiile din afara orașelor pentru petrecerea concediului sau a vacanței anuale.
Sursă: http://news.stanford.edu/pr/2015/pr-hiking-mental-health-063015.html