Important pentru femei: din ce cauze apare CANCERUL UTERIN, și care sunt simptomele

Cancerul de col uterin este unul din cancerele cele mai ușor de prevenit. Din nefericire, foarte multe femei se prezintă la medic sau încep tratamentul în faze avansate ale bolii. În stadiile III și IV de evoluție, celulele canceroase se răspândesc și asupra țesuturilor vecine, ajungând la cancer invaziv. Șansele de vindecare în aceste cazuri sunt minime.

Cancer Uterin - Cauze și Simptome

Cancer Uterin – Cauze și Simptome

Statistici

30% din cancerele care le afectează pe femei sunt localizate la nivel genital. Conform datelor statistice recente, circa 500.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an în lume cu cancer uterin. 50% din acestea își pierd viața din cauza bolii. Acest tip de cancer se întâlnește mai ales în țările aflate în curs de dezvoltare.

Cancerul de col uterin are o frecvență destul de mare în rândul femeilor, cu vârsta între 45 și 60 de ani. La femeile tinere, sub 30 de ani, boala poate surveni din cauza rănilor pre-canceroase pe col, provocate de boli transmise pe cale sexuală.

Ce este cancerul uterin

Cancerul uterin (numit și cancer al cervixului), este de multe ori confundat în mod greșit cu fibromul uterin, care este o tumoră benignă. Cancerul de col uterin este o tumoră malignă care afectează celulele de la suprafața colului. Acestea se transformă în celule pre-canceroase și se înmulțesc necontrolabil, provocând leziuni, numite displazii.

Cancer Uterin - Cauze și Simptome

Cancer Uterin – Cauze și Simptome

Cauzele cancerului uterin

Cercetătorii au descoperit că 5-10% din cazurile de cancer ovarian și mamar se moștenesc din familie. Așadar, există o predispoziție genetică la femeile care au avut această boală în familie. În cazul lor, cancerul este declanșat de anumiți factori: sistemul imunitar slăbit, de condițiile de viață, de poluarea mediului, dar și de alimentația greșită.

Cancerul de col uterin este de regulă provocat de acțiunea a 8 tipuri diferite de Papillomavirusuri, dar poate fi provocat și de anumite inflamații, iritații sau leziuni locale, cu o evoluție posibilă spre cancer, cauzate de:

— Începerea vieții sexuale sau nașterea de copii la o vârstă fragedă (16 ani)
– Schimbarea frecventă a partenerilor sexuali
– Avorturi repetate
– Infecțiile genitale cronicizate cu scurgeri purulente vaginale
– Boli venerice
– Inflamații vaginale cronice
– Traumatisme locale
– Excesul de estrogen

Femeile care au luat anticoncepționale pe o durată mai mare de 5 ani sunt mai predispuse la a dezvolta cancer uterin.

Alimentația dezechilibrată, fumatul, obezitatea după 20 de ani și administrarea excesivă de medicamente pot contribui de asemenea la apariția cancerului de col uterin.

Care sunt simptomele cancerului uterin

În prima fază, cancerul uterin apare la nivel intra-epitelial, când afectează doar stratul de celule de la suprafață. Dacă este descoperit în fază pre-canceroasă, boala este vindecabilă 100%.

Toate femeile trebuie să cunoască foarte bine simptomele acestei boli, pentru a acționa din timp. Primele semnale de alarmă sunt:

— Dureri de mijloc
– Oboseală
– Slăbire rapidă, nejustificată
– Sângerare la nivelul organelor genitale în afara ciclurilor menstruale (aceste pierderi de sânge au o culoare roz sau cafenie, și în timp se transformă în scurgeri purulente, din cauza unor infecții)

Cum putem depista cancerul uterin în fază incipientă

Cea mai bună metodă de a depista cancerul uterin în fază incipientă, complet tratabilă, este efectuarea testului Babeș-Papanicolau. Acest examen citologic ajută la descoperirea unor leziuni cronice prezente la nivelul mucoasei colului uterin, care se pot transforma în cancer.

Pe lângă depistarea timpurie, important este și înlăturarea factorilor care pot declanșa sau crește riscul apariției cancerului uterin:

— Fumatul
– Alimentația săracă în nutrienți
– Lipsa de vitamine (A, C și E)
– Scăderea imunității

Prin aceste metode, șansele de vindecare a cancerului de col uterin depistat la timp cresc până la 90%.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.